SNS

5 tips voor ouderen om grip op geldzaken te houden

  • 5 december 2018
  • 4 Reacties
  • 7170 Keer bekeken

Reputatie 4
Badge +3
Zelf controle op geldzaken
Ouderen besteden relatief meer dan jongere huishoudens, blijkt uit onderzoek door het CBS. Tegelijk vinden ze het soms lastig om het financiële overzicht te bewaren. Gelukkig kun je veel praktische maatregelen nemen om als oudere de controle over je geldzaken te houden. Hoewel 65-plussers gemiddeld minder consumeren dan jongere huishoudens, besteden ouderen relatief juist meer. Ten opzichte van ruim twintig jaar geleden zijn er nu dan ook meer ouderen met een netto-schuld. In 1995 had niet meer dan 1% van de 65-plushuishoudens een negatief vermogen, in 2015 was dat aantal vervijfvoudigd tot 5%. Alle reden dus om de controle op je eigen geldzaken niet los te laten als je ouder wordt.

Veilig online bankieren
Gelukkig zijn er veel praktische mogelijkheden te over om grip te houden op je financiën. Zelfs als dit door toenemende digitalisering in eerste instantie juist lastiger lijkt, of als je niet álles meer zelfstandig kunt regelen. Zo weten bijvoorbeeld de meeste ouderen in Nederland hun weg op het internet en leren ook steeds meer mensen op hogere leeftijd hoe je veilig online kunt bankieren.


5 tips om controle over je geldzaken te houden

1. Seintjes instellen
Wil je op de hoogte gehouden worden als het saldo op je bankrekening verandert? Stel hiervoor dan seintjes in. Als je bij SNS bankiert, sturen we je op verzoek bijvoorbeeld een e-mail of sms. Daardoor hoef je niet steeds in te loggen om transacties te bekijken en ben je altijd op de hoogte als er iets op je rekening gebeurt.

2. Je paslimiet verlagen
Bij SNS kun je met je pas bijvoorbeeld standaard tot € 1.000 contant geld opnemen bij een geldautomaat. In een winkel mag je standaard met je pas tot € 2.500 betalen in een winkel. Vind je deze bedragen te hoog? Dan kun je de limiet op je pas verlagen. Zo loop je minder risico dat er grote bedragen worden afgeschreven, mocht er een keer iets gebeuren.

3. Regelmatig je rekeningen controleren
Als je weet hoe je veilig online kunt bankieren, kun je ook regelmatig je bankrekening controleren. Dat is een goede manier om controle te houden over je uitgaven. Je kunt je rekeningafschriften ook eenvoudig downloaden en eventueel printen om uitgaven te vergelijken. Zo zie je het sneller als bedrijven ineens meer afschrijven, omdat bijvoorbeeld je voordelige abonnementsperiode is afgelopen.

4. Een aparte rekening openen
Is er iemand die regelmatig boodschappen voor je doet? Dan kun je ook een aparte rekening voor boodschappen openen en jouw boodschappenhulp machtigen om die rekening te gebruiken. Je stort het geld voor de boodschappen op die aparte rekening. Degene die de boodschappen voor je doet, kan van die rekening de boodschappen betalen. Maar die kan dus niet bij de rest van je geld.

5. De juiste persoon volmacht geven
Met een volmacht wijs je zelf iemand aan die jou financieel mag vertegenwoordigen. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn als iemand complexe financiële zaken voor je regelt, of als je tijdelijk niet in staat bent je eigen belangen te behartigen. Uiteraard is het heel belangrijk dat je alleen iemand een volmacht geeft die je volledig vertrouwt. Bijvoorbeeld je partner of een familielid. Nog veiliger is het om twee onafhankelijke personen te machtigen die je vertrouwt, zodat die ook elkaar kunnen controleren. Meer tips voor geldzaken als je ouder wordt, lees je hier.

4 reacties

Badge +1
Van de ABN AMRO komt gewoon een dame (m/v) bij mijn schoonmoeder langs om zaken te regelen als het om grotere bedragen gaat, gewoon service van de bank.
Dat lees ik niet terug op de pagina van de SNS.
Ik lees ook niet terug dat mogelijke zorgen over de financiën wordt veroorzaakt door het steeds verder teruglopende "netto" inkomen (geld ontwaarding, stilstand pensioen bedrag of zelfs (dreiging van) een korting, vermindering rente inkomsten enz.).
Groet,
Ben 🆒
Reputatie 4
Badge +3
Hallo @eRik19,

Wat fijn om te lezen dat je schoonmoeder van de service geniet. Ik kan me voorstellen dat ouderen soms hulp nodig hebben, in dit bewuste artikel bespreek ik juist hoe mensen zelf veilig kunnen bankieren als ze ouder worden. Dat is óók zelf goed de controle houden over je rekening. Niet iedereen wil hetzelfde, zoveel mensen, zoveel wensen. Vandaar onze praktische tips.
Reputatie 4
Badge +3
Ik lees ook niet terug dat mogelijke zorgen over de financiën wordt veroorzaakt door het steeds verder teruglopende "netto" inkomen (geld ontwaarding, stilstand pensioen bedrag of zelfs (dreiging van) een korting, vermindering rente inkomsten enz.)

Hallo @BigBen, waarmee kan ik je helpen, wat is concreet je vraag met betrekking tot het onderwerp? Ik hoor het graag.

Reageer