SNS

Is er straks voor mij nog zoiets als pensioen?

  • 14 juli 2014
  • 4 Reacties
  • 3655 Keer bekeken

Mijn leven loopt op rolletjes. Leuke baan, mooi huis, fijne partner en een schat van een kind. We genieten van het leven, trekken er regelmatig op uit en hoeven ons geen zorgen te maken om geld. Maar is dit straks ook nog zo als ik met pensioen ga?
Lees de hele blogpost

4 reacties

Reputatie 3
Badge +1
Met een moestuintje ga ik mijn pensioen niet regelen, ook al heb ik wel een 6-tal fruitbomen in mijn achtertuin staan... ;)

Nee, mijn pensioen heb ik al geregeld. Dat wil zeggen dat mijn echtgenote en ik, naast de reguliere pensioenopbouw via de werkgevers, ook sparen. Dat doen we deels via SNS lijfrentesparen (fiscaal gunstig wegens uitgestelde inkomstenbelasting), maar het overgrote deel doe ik via beleggen. Met dit netto geld (waarover al inkomstenbelasting is geheven) wil ik de periode overbruggen tot aan het moment dat onze pensioenen gaan uitkeren.

Het is nu nog een kwestie van: 'hoeveel jaren moet ik nog sparen om straks genoeg te hebben?'

Groeten,
Stefan
Niet nagedacht over mijn pensioen. Ook niet van plan.  De redenen?

Ten eerste, omdat er tegen de tijd dat ik met pensioen ga (2042, naar verwachting) van het huidige systeem helemaal niets meer over zal zijn. Tenminste als ik kijk naar het tempo waarmee we  als samenleving het pensioenstelsel op dit moment al aan het slopen zijn. Heb ik -en velen uit mijn generatie met mij- dus jarenlang voor niets pensioenpremies betaald.

Ten tweede: als ik eigen middelen aanwend om mijn 'pensioengat' te dichten, dan ben ik weer de zakken van anderen (lees: de banken) aan het spekken. Ga ik niet doen, want daarvoor heb ik absoluut te weinig vertrouwen in de banken en ons bancaire systeem. Iedereen doet namelijk of de crisis langzaam op aan het lossen is, maar omdat er fundamenteel niets veranderd is aan dit bankcaire systeem,  is de crisis hooguit tijdelijk wat minder, maar is het gewoon wachten op een nieuwe/ ergere crisis.

Ten derde: als ik de gemiddelde leeftijd bekijk waarop mijn grootouders en ouders zijn overleden, dan moet ik ervan uitgaan dat ik de pensioengerechtigde leeftijd ook niet ga halen. Dus waarom zou ik geld opzij gaan zetten als ik toch dood ben voor ik dat geld aan mag raken?

Ten vierde: ik heb al een moestuin.
Deze vraag is simpel te beantwoorden met nee, voor de burgers is er straks geen pensioen meer ook sparen brengt niets meer op en kost de burgers geld namelijk voor 4% rente belasting betalen en krap aan 1,5% rente ontvangen

Kortom wij burgers worden door het kapitalistme uitgeknepen! en alle banken doen uit naam van Rutte dapper mee.
Er zal zeker nog wel pensioen zijn later. Alleen zal de opbouw in de loop der jaren veranderen naar een steeds persoonlijker pot. De solidariteit zal er steeds meer en meer uitgehaald worden. En mogelijk wordt het ooit nog eens vrijwillig (dat is het nu al als je zelfstandige, ZZP'er o.i.d. bent en niet in loondienst bij een baas). En deze groep zelfstandigen zal alleen nog maar groeien en groeien. Uiteindelijk kom je in een systeem waarin niemand meer een vaste baan heeft en iedereen van de ene op de andere dag (of uur) ontslagen kan worden. Je zult tegen die tijd nog beter voor je zelf moeten zorgen dan nu het geval is. Ook in Nederland gelt al tientallen jaren dat je gezond moet zijn EN betaald werk moet hebben, anders ben je (zelfs in Nederland) de klos. Wat dat betreft is de gedachte achter een communistisch systeem nog niet zo slecht, nl. dat iedereen werk heeft (desnoods graaf je met z'n allen een kanaal met de hand en niet met machines. Zo is ook het Twentekanaal ontstaan).

Reageer