SNS

Pinnen of dippen?

  • 16 april 2012
  • 31 Reacties
  • 10237 Keer bekeken

Het nieuwe pinnen is nu al een tijdje actief. Sinds 2 april is het pinnen met je magneetstrip definitief voorbij. Dit betekent dat de activiteit \'pinnen\' eigenlijk niet meer bestaat. Hoe noem jij het nieuwe pinnen?
Lees de hele blogpost

31 reacties

Hahaha . "Dippen" da's een goeie.. Ik zal het eens gaan roepen als ik ergens moet betalen.
Reputatie 4
Badge +1
Ik (en vele met mij) noemen het gewoon nog steeds pinnen

Jullie hebben het over "het merk PIN" maar zover ik weet stond PIN altijd voor Persoonlijk Identificatie Nummer

en die heb je nog altijd nodig om af te rekenen 😉
Ik (en naar mijn idee nog alle mensen die mij bijv. vroegen "of ik wil pinnen") gebruik nog steeds pinnen. Ik ben het met Sanne eens dat er aan het systeem niets is veranderd, alleen de werkwijze. Eerder werdt de magneetstrip van je kaart gebruikt om informatie aan de terminal te geven en nu dus de (een ) chip op je kaart. Ook moet je nog steeds dezelfde pincode ingeven om de transactie te bevestigen, te laten weten dat "jij" het bent..

Dus gewoon "pinnen"is wat mij betrefd oké.

Dippen??? Hoe komen ze er op. In de terminal "dippen"? Ik dacht eerder aan "hem er in stoppen". Alhoewel??Groet,

Ben

Reputatie 3
Badge +1
Hoewel ik het zelf ook nog steeds "pinnen" noem, heb ik ook wel eens aan de naam "docken" gedacht:
1. omdat je de chip - in feite een mini computer in een stukje plastic - koppelt aan een terminal, vergelijkbaar met een docking station voor je laptop;
2. als je iets koopt, moet je dokken (als in: betalen). En daar gebruik je de bankpas voor.

Met de term "dippen" heb ik hele andere associaties...@Sanne: PIN is inderdaad ook een merk van Currence (ontstaan na de opsplitsing van Interpay in Currence en Equens) met een eigen logo (zie plaatje). Dit is een puur Nederlands betaalproduct. Hiermee kon je alleen in Nederland betalen. In het buitenland betaalde je dus eigenlijk met het Maestro (een internationaal betaalproduct van Mastercard). Beide producten staan (op aparte tracks) op de magneetstrip van praktisch elke Nederlandse bankpas.
Doordat PIN alleen via de magneetstrip werkt, is bij de migratie naar de EMV chip het merk PIN verdwenen. Op de EMV chip zit namelijk alleen het Maestro betaalproduct. Ook de SNS bank is dus automatisch overgestapt naar Maestro, terwijl ze heeft aangegeven dat ze uiteindelijk naar het V-pay b etaalproduct (van VISA) gaat overstappen. Ik weet alleen niet wanneer ze dat daadwerkelijk in gang gaan zetten.
Ik las vandaag ergens (kon het niet terug vinden) dat men (weet niet meer wie) vindt dat de magneetsstrip zo snel mogelijk van de pinpas zou moeten worden verwijderd, cq. dat deze in ieder geval moet worden gedeactiveerd. Voor gebruik in het buitenland zou die dan weer moeten worden geactiveerd. (chip werkt alleen in NL?). Dit vanwege de fraude die meer dan verdubbeld is.
Groet,
Ben

Reputatie 3
Badge +1
Ik las vandaag ergens (kon het niet terug vinden) dat men (weet niet meer wie) vindt dat de magneetsstrip zo snel mogelijk van de pinpas zou moeten worden verwijderd, cq. dat deze in ieder geval moet worden gedeactiveerd. Voor gebruik in het buitenland zou die dan weer moeten worden geactiveerd. (chip werkt alleen in NL?). Dit vanwege de fraude die meer dan verdubbeld is.
Groet,
BenHi Ben,
Bedoel je misschien dat je het hier op de SNS community hebt gelezen? We hebben er pas 2x een discussie over gehad (zonder enig inhoudelijke reactie van SNS):

Ik vraag me af wat er is gedaan met eerdere suggesties hier op de community m.b.t. het skimmen: het aan-/uitzetten van de magneetstrip via Mijn SNS.
Wat ik mij afvroeg is of het mogelijk is om een bankpas aan te vragen zonder magneetstrip. Die zou dan ook voordeliger kunnen zijn, omdat daar het frauderisico kleiner is. Uiteindelijk betalen we als klant toch de rekening van het skimmen!
Of nog beter: de SNS bank kan transacties met de magneetstrip simpel onderscheiden van transacties met de EMV chip. De SNS bank kan dus een optie invoeren (bijvoorbeeld in Mijn SNS) waarbij je als klant kunt kiezen om het gebruik van de magneetstrip te (de-)blokkeren. Als je dan naar het buitenland gaat, kun je de magneetstrip tijdelijk activeren totdat je weer terug bent in Nederland.

Mij lijkt dit nog altijd de beste manier om op relatief korte termijn de fraude door skimmen tegen te gaan. Aangezien alle PIN (maestro) transacties door de bank (card issuer) on-line worden gevalideerd en het dus bij de autorisatie al duidelijk is of het een EMV chip- danwel magneetstrip transactie is, moet het volgens mij niet zo moeilijk zijn om iets te doen aan het skimmen van de magneetstrip. Als aan-/uitzetten niet kan: misschien is een lagere daglimiet op de magneetstrip transacties een goed alternatief.
Kortom: mij lijkt het niet zo moeilijk om snel iets te doen aan die 38,9 miljoen schade door skimmen. Of zie ik iets over het hoofd?
PS.: ik kan me voorstellen dat de banken geen gedetailleerde inzage willen geven in welke maatregelen ze momenteel treffen tegen fraude, maar ik zou het zeer op prijs stellen dat er iets meer informatie onze kant uitkomt. Linksom of rechtsom; als klant betalen we uiteindelijk toch de rekening!


Enfin, misschien is 3x scheepsrecht...

Groeten,
Stefan
Hoi Stefan,

nee, dacht ik niet. Ik had het ergens in de loop van de dag op een nieuwssite gelezen, alleen..... waar was dat.

Trouwens wel goed dat je die oude suggesties weer boven haalt. Kan MEN er weer mee aan de gang!

Ik begrijp niet waarom MEN er zo mistig over doet en ik begrijp niet dat men Europees niet gaat samenwerken. In het bovenbedoelde stukje stondt meen ik ook dat het Visa systeem (??) het doel is. Alleen wordt eea flink opgehouden door onenigheid (overleg, onderzoek enz.).

Misschien ten overvloede; "de bank" vergoed de fraude schade. Wie is "de bank"?? Naar mijn simpele analyse draaid dus de klant er voor op (of gaat het van bijv. bonussen af?

). Wij hebben er dus alle belang bij dat "de banken" doorpakken.

Groet,

Ben

Hallo allemaal,

Jullie hebben helemaal gelijk dat we nog niet zijn teruggekomen op het onderwerp magneetstrippen en skimming. Ik heb dit direct voorgelegd aan een marketeer. Zij gaat hier samen met de productmanager naar kijken. Ik verwacht hier volgende week meer informatie over te krijgen.

Ik heb ook het idee aangekaart van het aan- en uitzetten van de magneetstrip. In principe wordt in Nederland bij geen enkele betaalautomaat meer met de magneetstrip betaald. Er kan alleen nog maar betaald worden met de EMV-chip. Dit vermindert al aanzienlijk de kans op skimming. Hoe dit precies zit met geldautomaten, heb ik ook bij de marketeer nagevraagd.

Een magneetstrip op je betaalpas zal echter wel nodig blijven zodat je betalingen in het buitenland kunt doen. Niet alle andere landen maken namelijk al gebruik van de EMV-chip.

@Stefan: docken is inderdaad een leuke naam! En het dekt twee ladingen 😉
Ik heb het woord "Docken" maar eens de social media ingeslingerd. Zien we vanzelf of het aanslaat... Goeie van Stefan!
Ik heb het woord "Docken" maar eens de social media ingeslingerd. Zien we vanzelf of het aanslaat... Goeie van Stefan!


@Kkoenen We zagen je tweet al voorbij komen.

Opnieuw in het nieuws;

'Magneetstrip zo snel mogelijk van bankpas af'

Dat vinden specialisten van het Landelijke Skimming Point (LSP) van de politie. Projectleider Ralph Nagelkerke wil deze vorm van pinpasfraude volledig doen verdwijnen en trekt aan de bel. "De Belgische methodiek zou ook in Nederland niet misstaan. Onze Belgische collega's hebben inmiddels hun meldpunt al helemaal opgedoekt. Hun prioriteit ligt nu elders omdat de overgebleven klachten nihil zijn", aldus Nagelkerke, van het op 1 december opgerichte anti-skimming team.

http://webwereld.nl/nieuws/110248/-magneetstrip-zo-snel-mogelijk-van-bankpas-af-.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Webwereld+%28Webwereld%29&utm_content=Google+Feedfetcher
(zeer informatief artikel!).

Het kan dus wel. Ik vraag me wel af hoever ze hier in DE zijn??

Groet,

Ben

Reputatie 3
Badge +1
Ik denk dat ik maar eens ga spelen met een sterke magneet...


(dan kan ik niet meer geskimd worden)
Ik denk dat ik maar eens ga spelen met een sterke magneet...

(dan kan ik niet meer geskimd worden)


Kijk uit voor je chip!!

(straks blijft ´t ie "plakken" in de automaat!

)

Groet,

Ben

Hallo allemaal,

Zoals beloofd zou ik deze week terugkomen met het antwoord op de magneetstrip en het voorkomen van skimming. Bij deze de uitleg vanuit onze maketeer en productmanager.

Magneetstrip
SNS Bank heeft alleen betaalpassen met magneetstrip. Betaalpassen zonder magneetstrip bieden we momenteel niet aan. Dit komt omdat geldautomaten (van alle banken) eerst de magneetstrip lezen voordat de chip wordt gelezen. Op de magneetstrip staat een verwijzing naar de chipapplicatie. Verder speelt de magneetstrip soms nog een rol bij het openen van lobbys, matchingstrajecten, personalisatoren, etcetera (voornamelijk in het buitenland).

Limieten buitenland voor betaalpas
Het instellen van limieten door de klant zelf, voeren wij al drie jaar op de actielijst. Hierbij kan de klant niet de magneetstrip aan- en uitzetten, maar het limiet op buitenlandbetalingen op €0,- zetten. Hierdoor worden transacties in het buitenland geweigerd. Telkens is dit actiepunt van de lijst gehaald in verband met de prioritering- en budgetdiscussies.

Daarnaast zitten er ook nadelen aan het zelf beheren van de buitenlandlimiet. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat klanten de buitenlandlimiet op €0,- zetten, maar vergeten te verhogen als ze naar het buitenland gaan. Dit kan tot ongenoegen leiden omdat wij niet op basis van een telefoontje/e-mail de limieten kunnen verhogen, of eigenlijk weer aanzetten.

Transactiebeschrijving magneetstrip of EMV
Wat betreft de transactieomschrijving: ons systeem kijkt in autorisatieberichten naar de herkomst van de transactie. Als je pint bij een EMV-automaat, geeft de omschrijving aan dat de transactie via de EMV-chip is betaald. Zo niet, dan zou de transactie kunnen worden geweigerd. Waar het hier fout gaat, is dat een aantal transacties (veelal buiten Europa) worden gedaan bij betaal- en geldautomaten die EMV niet ondersteunen. Hierdoor zijn we genoodzaakt om magneetstriptransacties wel te accepteren. Als we dit niet doen, zou SNS Wereldpas in veel landen niet te gebruiken zijn.

Skimming voorkomen
Skimming kan tot nu toe helaas nog niet helemaal voorkomen worden. Wel zijn er al maatregelen getroffen die de aantallen van skimming kunnen inperken. Zo hebben we een lagere buitenlandlimiet voor transacties die gedaan worden op basis van alleen een handtekening in combinatie met een betaalpas. De introductie van de EMV-chip zorgt ervoor dat er bij een heel groot deel van betaalautomaten in Nederland niet meer geskimd kan worden.

In Nederland bestaat de kans op skimming nog wel bij geldautomaten, parkeerpalen, onbemande tankstations en chipknipoplaadpunten. Eigenlijk alle gecombineerde automaten waarop de magneetstrip (deels) in de automaat verdwijnt. De enige echte oplossing tegen skimming is uiteindelijk het wereldwijd uitfaseren van de magneetstrip.

Er komt dus veel bij kijken om skimming te voorkomen. Ik hoop dat deze uitleg jullie een verhelderende blik geeft 🙂
Reputatie 3
Badge +1
Transactiebeschrijving magneetstrip of EMV
Wat betreft de transactieomschrijving: ons systeem kijkt in autorisatieberichten naar de herkomst van de transactie. Als je pint bij een EMV-automaat, geeft de omschrijving aan dat de transactie via de EMV-chip is betaald. Zo niet, dan zou de transactie kunnen worden geweigerd. Waar het hier fout gaat, is dat een aantal transacties (veelal buiten Europa) worden gedaan bij betaal- en geldautomaten die EMV niet ondersteunen. Hierdoor zijn we genoodzaakt om magneetstriptransacties wel te accepteren. Als we dit niet doen, zou SNS Wereldpas in veel landen niet te gebruiken zijn.


Hallo Mariella,

Fijn dat er nu een uitgebreid antwoord is gekomen op de gedane suggesties vanuit de SNS community!

Ik heb daar 1 vraag over die gaat over het gebruik van de magneetstrip in het buitenland. Hoe groot (volume) is nu eigenlijk het pinnen in het buitenland met de magneetstrip, vergeleken met het gebruik van de chip in Nederland en in het buitenland? Let wel: in onze buurlanden en het overgrote deel van de rest van Europa is de EMV chip ook (bijna) volledig ingevoerd. Volgens mij is het in stand houden van de uiterst onveilige betaalmogelijkheid met de magneetstrip, waar het overgrote deel van de mensen geen gebruik meer maakt, niet langer een houdbare keuze. Je zou in mijn ogen ten minste de klanten de mogelijkheid kunnen bieden om betalingen met de magneetstrip uit te zetten.

Daarnaast vind ik dat je klanten de keus moet bieden om de limiet op buitenland betalingen in te stellen via "Mijn SNS". Als je een keertje (meer) geld nodig hebt in het buitenland, kun je het bedrag tijdelijk verhogen. Eigenlijk op dezelfde manier als dat je nu de daglimiet van de wereldpas tijdelijk kunt verhogen via "Mijn SNS" als je een grote uitgave wilt doen met je pas. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Processen en systemen zijn er in feite al op voorbereid.

Met vriendelijke groet,
Stefan
Badge +1
Hoe groot (volume) is nu eigenlijk het pinnen in het buitenland met de magneetstrip, vergeleken met het gebruik van de chip in Nederland en in het buitenland?


Ik ben benieuwd of wij over gegevens beschikken die bovenstaande inzichtelijk maken. We hebben de vraag in ieder geval intern doorgezet.Daarnaast vind ik dat je klanten de keus moet bieden om de limiet op buitenland betalingen in te stellen via "Mijn SNS". Als je een keertje (meer) geld nodig hebt in het buitenland, kun je het bedrag tijdelijk verhogen.


Zoals Mariella ook al aangeeft, wordt dit door gebrek aan budget en prioritering (nu) nog niet ingevoerd. We geven de wens door aan de productmanager. Bedankt voor het meedenken.

Ook hier gaat het dus vaak om de kosten / baten analyse. Skimmen werd erg kostbaar en niet meer te verantwoorden naar de klanten toe.

De community wordt dus voor de klanten steeds belangrijker. Hier kunnen ze hun wensen uiten en druk zetten.

En natuurlijk is een bedrijf dat niet zelf actief zijn klanten hoort en wensen invoert/uitvoert "een beetje dom!" (vrij naar Maxima).

Ik vraag me af hoe het met de samenwerking tussen alle betrokkene staat (o.a.banken). Samen sterk toch?

Groet,

Ben

@ Stefan

Ik heb daar 1 vraag over die gaat over het gebruik van de magneetstrip in het buitenland. Hoe groot (volume) is nu eigenlijk het pinnen in het buitenland met de magneetstrip, vergeleken met het gebruik van de chip in Nederland en in het buitenland? Let wel: in onze buurlanden en het overgrote deel van de rest van Europa is de EMV chip ook (bijna) volledig ingevoerd. Volgens mij is het in stand houden van de uiterst onveilige betaalmogelijkheid met de magneetstrip, waar het overgrote deel van de mensen geen gebruik meer maakt, niet langer een houdbare keuze. Je zou in mijn ogen ten minste de klanten de mogelijkheid kunnen bieden om betalingen met de magneetstrip uit te zetten.


Binnen Europa wordt inderdaad al veel gebruik gemaakt van de chip. In alle andere continenten zijn er echter landen waar al wel gebruik wordt gemaakt van de chip, bijvoorbeeld delen van Brazilië, maar ook landen waar alleen de magneetstrip gebruikt wordt, zoals de VS.

Daarnaast zijn er technische complicaties die het afschaffen van de magneetstrip nog niet mogelijk maken. Zo is het bij geldautomaten zo dat eerst de magneetstrip wordt gelezen om het mondje van de automaat te openen. Door een verwijzing op de magneetstrip wordt de automaat er dan op gewezen om de chip uit te lezen waarop de transactie verder wordt uitgevoerd, ook in Nederland. Dit oplossen vergt aanzienlijke investeringen in software en hardware van geldautomaten.
Verder speelt de magneetstrip ook vaak en rol bij andere zaken zoals bij personalisatie van de bankpassen. Dat wordt matching genoemd. Hierbij wordt gewaarborgd dat de juiste gegevens bij de juiste passen blijven zoals NAW voor de dragerbanen, de juiste info voor de chip bij de juiste pas etc.
Reputatie 3
Badge +1
Binnen Europa wordt inderdaad al veel gebruik gemaakt van de chip. In alle andere continenten zijn er echter landen waar al wel gebruik wordt gemaakt van de chip, bijvoorbeeld delen van Brazilië, maar ook landen waar alleen de magneetstrip gebruikt wordt, zoals de VS.

Daarnaast zijn er technische complicaties die het afschaffen van de magneetstrip nog niet mogelijk maken. Zo is het bij geldautomaten zo dat eerst de magneetstrip wordt gelezen om het mondje van de automaat te openen. Door een verwijzing op de magneetstrip wordt de automaat er dan op gewezen om de chip uit te lezen waarop de transactie verder wordt uitgevoerd, ook in Nederland. Dit oplossen vergt aanzienlijke investeringen in software en hardware van geldautomaten.
Verder speelt de magneetstrip ook vaak en rol bij andere zaken zoals bij personalisatie van de bankpassen. Dat wordt matching genoemd. Hierbij wordt gewaarborgd dat de juiste gegevens bij de juiste passen blijven zoals NAW voor de dragerbanen, de juiste info voor de chip bij de juiste pas etc.


Helder. Afschaffen van de magneetstrip op korte termijn is dus kostbaar; ik weet vanuit mijn eigen werk wat erbij komt kijken als je grote aantallen terminals moet aanpassen, ook al is het iets simpels als het uitzetten van een functie. Ook het personalisatieprobleem herken ik; daar moet ik ook rekening mee houden bij nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de OV-chipkaart.Uit de bijdrage van Mariella maak ik op dat:
1. het blokkeren (als in niet autoriseren) van magneetstrip-transacties niet wenselijk is omdat er altijd landen zullen zijn waar je geen EMV-chip ondersteuning hebt.
2. de oplossing met de (verlaagde) buitenlandlimiet wel wenselijk is, maar nog niet hoog genoeg op de prio lijst staat. Daar komt nog bij dat je ongewenste neveneffecten krijgt van mensen die vergeten om de limiet op tijd aan te passen voorafgaand aan hun buitenlandreis. In Belgie gaan ze er wel mee aan de slag, dus daar kunnen we van leren (afkijken).

Conclusie: fraude met skimmen van betaalpassen zal voorlopig nog regelmatig plaatsvinden in Nederland

Rabobank:scherper anti-skimbeleid

Rabobankklanten kunnen vanaf 1 juni buiten Europa alleen pinnen als ze daar zelf voor kiezen. De bank gaat passen van particuliere klanten standaard blokkeren voor gebruik buiten Europa. Daarmee moet "schade en ongemak" door skimmen voorkomen worden.

Klanten kunnen de blokkade opheffen en de pinmogelijkheid per werelddeel tijdelijk aanzetten. Anders staat de pas automatisch uit. De maatregel is in het buitenland al succesvol, zegt de bank.

De omvang van skimming is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2005 werd nog voor minder dan 4 miljoen euro geskimd, vorig jaar werd zo 39 miljoen gestolen.

http://nos.nl/tekst/369880-rabobankscherper-antiskimbeleid.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosnieuws+%28NOS+Teletekst%29&utm_content=Google+Feedfetcher

Er is nog steeds beweging, het gaat wel moeilijk!

Groet,

Ben

Reputatie 3
Badge +1
Rabobank:scherper anti-skimbeleid Rabobankklanten kunnen vanaf 1 juni buiten Europa alleen pinnen als ze daar zelf voor kiezen. De bank gaat passen van particuliere klanten standaard blokkeren voor gebruik buiten Europa. Daarmee moet "schade en ongemak" door skimmen voorkomen worden. Klanten kunnen de blokkade opheffen en de pinmogelijkheid per werelddeel tijdelijk aanzetten. Anders staat de pas automatisch uit. De maatregel is in het buitenland al succesvol, zegt de bank. De omvang van skimming is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2005 werd nog voor minder dan 4 miljoen euro geskimd, vorig jaar werd zo 39 miljoen gestolen. http://nos.nl/tekst/369880-rabobankscherper-antiskimbeleid.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosnieuws+%28NOS+Teletekst%29&utm_content=Google+Feedfetcher Er is nog steeds beweging, het gaat wel moeilijk! Groet, BenTja, dan kunnen de andere banken in Nederland natuurlijk niet achterblijven, toch?
Ik ben wel benieuwd hoe ze het (technisch) bij de Rabobank gaan inregelen. Zo te zien wordt het een buitenlandlimiet per werelddeel en dus geen selectieve blokkade op magneetstriptransacties. Laatstgenoemde heeft als voordeel dat je in het buitenland wel altijd met je EMV chip kan betalen.
Toelichting bij/van Rabobank; http://www.rabobank.nl/particulieren/servicemenu/nieuws/rabobank_nieuws/betaalpas_uit_buiten_europa

Men maakt nog verschil in verschillende passen (wel/niet aan/uit). Het gaat alleen om pinnen aan of uit te zetten (dus vermoedelijk ongeacht magneetstrip of chip). Er is een uitgebreide (ook nood) mogelijkheid om uit/in te schakelen en het mag kostenloos onbeperkt!
Waar vindt je dat nog tegenwoordig??


Groet,
Ben

Ik hoorde het dit weekend en moest meteen aan jullie denken :)

Toevallig dat we het erover hebben en Rabobank een soortgelijke dienst uitbrengt. We volgen nauwlettend hoe dit gaat werken bij de Rabobank. Mocht dit positief uitpakken, zou het ervoor kunnen zorgen dat de prioriteit ook bij SNS Bank hoger wordt. Als ik hier intern meer over hoor, laat ik dit jullie dit uiteraard weten!
Vervolg;

Ook ABN AMRO komt met pinpasblokkade buiten EU

ABN AMRO volgt Rabobank in het blokkeren van pinpassen voor gebruik buiten Europa. De bank volgt daarmee de anti-skimmaatregel van de Rabobank. Pinpassen zijn dan pas na toestemming te gebruiken.


En:

Die invoering is volgens cijfers van de Belgische bankenfederatie Febelfin een groot succes. Het aantal skimminggevallen is in België door de extra maatregel met meer dan 95 procent gedaald. In 2010 vonden er nog 1720 gevallen plaats, in 2011 was dat aantal teruggelopen tot slechts 75.

Lees verder; http://webwereld.nl/nieuws/110418/ook-abn-amro-komt-met-pinpasblokkade-buiten-eu.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Webwereld+%28Webwereld%29&utm_content=Google+Feedfetcher

Weinig aan toe te voegen, of misschien; SNS klant nog effe wachten s.v.p.

Groet,

Ben

Die invoering is volgens cijfers van de Belgische bankenfederatie Febelfin een groot succes. Het aantal skimminggevallen is in België door de extra maatregel met meer dan 95 procent gedaald. In 2010 vonden er nog 1720 gevallen plaats, in 2011 was dat aantal teruggelopen tot slechts 75.


Dat zijn indrukwekkende cijfers! Zoals onze woordvoerder Roland Kroes ook in het artikel aangeeft, zijn er nog geen concrete plannen.(http://webwereld.nl/nieuws/110418/oo...le+Feedfetcher) Maar misschien dat dit spreekwoord dan toch opgaat: Als er een (of in dit geval twee) schaap over de dam is, volgen er meer;-)

Reageer