SNS

Sticky

Coronafraude: trap er niet in

 • 20 maart 2020
 • 3 Reacties
 • 6025 Keer bekeken
Coronafraude: trap er niet in
Reputatie 2
Badge


Blijf alert op internetfraude, ook nu. Want criminelen misbruiken het nieuws over het coronavirus om geld te stelen. Bijvoorbeeld door valse berichten te sturen over een ‘antibacteriële betaalpas’. Die bestaat niet. Trap er dus niet in en geef fraudeurs geen kans.

Dit is waar je op moet letten:

Valse e-mail
Wees extra alert bij e-mails met onderwerpen als ‘corona’ of ‘COVID 19’. Vooral als er linkjes of bijlages in zitten. Of voor e-mails over contactloos betalen waarin ze je vragen om een nieuwe betaalpas aan te vragen.

Dwingende toon
Kijk uit als er druk wordt uitgeoefend in een e-mail, SMS of whatsappbericht. Bijvoorbeeld ‘klik snel’, ‘nu is het gratis, over 3 dagen niet meer’, ‘ik heb snel geld nodig’. Criminelen gebruiken dit soort tactieken vaak.

Hulpvraag
Krijg je vanaf een onbekend telefoonnummer of e-mailadres een verzoek om geld over te maken naar een bekende of familielid? En wordt er een onbekend rekeningnummer genoemd? Controleer dan goed of dit wel klopt. Bel dus eerst met het familielid of de bekende via het telefoonnummer dat je van hem of haar hebt. Boek niks over voordat je elkaar gesproken hebt.

Pas op je pas
Let op bij een verzoek je bankpas uit te lenen, op te sturen of te recyclen. Oplichters proberen op dit moment bankpassen en pincodes te krijgen om geld te stelen. De ‘antibacteriële bankpas’ of het vriendelijke aanbod om ‘boodschappen voor je te doen met jouw pas’, zijn hier voorbeelden van.

Inloggen
We sturen je nooit berichten met een link naar een inlogpagina. Typ zelf https://www.snsbank.nl/ in de adresbalk van je browser om naar Mijn SNS te gaan.
 Als je fraude vermoedt:

 • Klik nooit op de linkjes en open geen bijlages van een verdacht bericht.
 • Stuur de valse e-mail of SMS door naar valse-email@sns.nl 
 • Verwijder daarna de e-mail of SMS.
 • Heb je toch gereageerd op een verdacht bericht? Heb je gegevens gedeeld of geld overgeboekt? Bel ons dan zo snel mogelijk: 030- 633 30 00.
   Lees meer over wat criminelen doen, wat je zelf kunt doen om veilig te bankieren en hoe je fraude meldt: 
https://www.snsbank.nl/particulier/over-sns/veilig-bankieren.html

 

 

 


3 reacties

Het is nog een graatje erger. 

Omdat er veel thuis gewerkt wordt, zijn slimmeriken op vele manieren bezig om te kunnen “mee kijken” op je computer hoe je inlogt bijv.  Door op een link in een mailtje te klikken, kun je al een klein programmaatje op je computer krijgen, die gegevens naar die lui stuurt. Dus NOOIT op een link in een mail klikken, tenzij je heel zeker weet van wie de mail komt (geloof je ogen NIET als je een mailtje krijgt, de mails lijken soms bedrieglijk echt).

Beveilig je computer door;

 • updaten van alle programma's
 • zorg voor een beveiligings-programma (ge-update houden)
 • beveilig je thuisnetwerk (draadloos netwerk)

Als je zelf onvoldoende weet van bovenstaande, vraag een ervaren computer gebruiker je te helpen.

STEEK JE KOP NIET IN HET ZAND!!

Groet,

Ben 

 

Reputatie 2
Badge

@BigBen  Dank je wel voor je goede aanvullingen, Ben. Ik heb een extra link toegevoegd naar meer informatie op onze website over veilig bankieren

Groet, Guido 

 

@BigBen  Dank je wel voor je goede aanvullingen, Ben. Ik heb een extra link toegevoegd naar meer informatie op onze website over veilig bankieren

Groet, Guido 

 

@Guido; je kunt dit helaas niet vaak genoeg herhalen, uiteindelijk worden we, bij het niet opletten, het niet serieus nemen,  allemaal een beetje slachtoffer. 

Groet,

Ben 

Reageer