SNS

Corona en regelingen voor ondernemers

  • 17 maart 2020
  • 2 Reacties
  • 6927 Keer bekeken
Corona en regelingen voor ondernemers
Reputatie 2
Badge

Het coronavirus raakt ons allemaal. Zeker kleine ondernemers en zzp’ers voelen al heel snel de pijn. Het kabinet heeft maatregelen genomen om die pijn te verzachten en ondernemers en zelfstandigen te helpen die financiële problemen ondervinden.

 

Uitstel van betaling belasting en verlaging boetes en voorlopige aanslag

Bedrijven hoeven de komende drie maanden nog geen belasting te betalen. Ben je als ondernemer getroffen door de coronacrisis, dan kun je bij de Belastingdienst uitstel van belasting aanvragen zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen. De invordering stopt dan direct. Eventuele boetes die je als ondernemer krijgt voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. 

Verwacht je een lagere winst door de uitbraak van corona en betaal je nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kun je je voorlopige aanslag wijzigen, zodat je direct minder belasting betaalt. Verlaag daarvoor je inkomsten. Voor de inkomstenbelasting wijzig je de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst.

 

Extra ondersteuning zzp’ers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Bij je gemeente kun je dan ook terecht voor je aanvraag. De regeling gaat voorlopig voor drie maanden gelden. Het geld hoeft niet terugbetaald te worden en de vermogens- en partnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt. Daardoor hoef je als zzp’er niet direct je spaargeld aan te spreken en kun je ook een uitkering krijgen als je partner nog wel inkomen heeft. De procedure om voor deze inkomensondersteuning in aanmerking te komen wordt versneld. 

 

Werktijdverkorting

De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over. In de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Dat betekent dat werkgevers veel minder hoeven bij te betalen. De regeling geldt ook voor werknemers met een nul-uren-contract en oproepkrachten. 

Deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) wordt zo spoedig mogelijk opengesteld en is de vervanger van de huidige regeling werktijdverkorting. Hiervoor kunnen bij Sociale Zaken en Werkgelegenheid per direct geen nieuwe aanvragen meer worden ingediend. Aanvragen die al zijn gedaan, maar nog niet afgehandeld, worden afgehandeld in de nieuwe regeling. 

Meer informatie vind je op het Ondernemersplein

 

Noodloket

Er komt een noodloket waar de zwaarst getroffen bedrijven direct 4000 euro kunnen krijgen. Dat geldt voor sectoren zoals de horeca, de reisbranche en de culturele sector. Het hele plan wordt nu uitgewerkt en met spoed voorgelegd aan de Europese Commissie, die moet beoordelen of er sprake is van geoorloofde staatssteun. De overheid komt daarna snel met de precieze voorwaarden.

 

Makkelijker lenen

Ook wordt het makkelijker voor bedrijven om geld te lenen. De regeling Garantie Ondernemersfinanciering waarbij de overheid garant staat wordt uitgebreid van 400 miljoen tot 1,5 miljard euro. Het maximale leenbedrag per onderneming wordt tijdelijk verhoogd naar 150 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken staat dan voor de helft van dat bedrag garant.

 

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten

Qredits, verstrekker van microkredieten,  stelt een tijdelijke crisismaatregel open. Voor kleine ondernemers die geraakt worden door de coronacrisis wordt uitstel van aflossing aangeboden voor de duur van zes maanden. De rente wordt gedurende deze periode automatisch verlaagd naar 2 procent. Het kabinet trekt voor deze maatregel maximaal 6 miljoen euro uit.

 

Stopzetting toerismebelasting

Het kabinet gaat in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om (voorlopige) lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken. Het gaat hierbij in het bijzonder om de toeristenbelasting.

 

SNS staat voor je klaar

Heb je vragen over jouw geldzaken? Wij staan voor je klaar. Bel ons op 030 – 633 30 02 of gebruik onze Eén-tweetje app voor direct persoonlijk contact met je adviseur.

 


2 reacties

Reputatie 2
Badge

Update: woensdag 18 maart, 13:00 uur

Dit is to the point, actief, snel, informatief. Ga zo door, je klanten rekenen op jullie.

Groet,

Ben 

Ps Mijn ps-sen zijn vaak goud waard, dus

 

Reageer