SNS

Thuiswerk top tips

  • 19 maart 2020
  • 0 Reacties
  • 124 Keer bekeken
Thuiswerk top tips
Reputatie 2
Badge

Thuiswerken. Hoe doe je dat eigenlijk?
Het dringende advies van de overheid: wie thuis kan werken, moet ook thuis werken. En dat gebeurt massaal. Voor sommigen dagelijkse kost, maar voor de meesten is het wennen. Zeker nu de scholen en kinderdagverblijven gesloten zijn. Thuiswerken, hoe doe je dat eigenlijk?

1. Houd je ritme vast
Doe net alsof je naar kantoor gaat en probeer in hetzelfde ochtendritme te blijven als normaal. Een joggingbroek klinkt heerlijk, maar douchen en echt aankleden activeert je hersenen. En die rituelen gelden ook voor het einde van de dag. Maak er een moment van zodat je de werkdag in je hoofd ook afsluit.

2. Zorg voor een goede werkplek
Een tip die voor de hand ligt, maar daarom niet minder belangrijk is. Creëer, als dat kan, een aparte plek om te werken. Zo kun je thuis ook even afstand nemen van je werk. En zorg ervoor dat je op je werkplek goed zit. Rechtop, met je bovenbenen horizontaal, je armen ontspannen op de armleuningen van je stoel en de tafel op dezelfde hoogte staan als de armleuningen.

3. Maak een plan
Wat wil je vandaag doen? Schrijf het op. Ben je juist productief in de ochtend? Start je dag met je belangrijkste taken. De taken die je op de automatische piloot doet, kun je beter oppakken als je minder concentratie hebt.

4. Neem pauzes
Plan pauzes in voor koffie en lunch. En gebruik die pauze om te bewegen. Doe wat oefeningen of loop buiten een rondje (en houd daarbij anderhalve meter afstand van anderen). Probeer de televisie, games en boeken te vermijden in je pauzes. Voor je het weet ben je een paar hoofdstukken of afleveringen verder.  

5. Maak het sociaal
Je gaat ze op een gegeven moment toch echt missen, je collega’s. Dus neem de tijd voor elkaar. Start en eindig de dag met een kort moment om bij te praten. Niet per se over werk, maar over van alles. Want af en toe moet ook de druk van de ketel. Deel foto’s van je thuiswerkplek of slechte grappen. En organiseer de vrijdagmiddagborrel gewoon via Skype.

6. Spreek blokken af
Je werkte misschien al wel eens thuis, maar dan waarschijnlijk zonder de kinderen en zonder je partner. Deze nieuwe situatie vraagt dan ook om afspraken met elkaar. Spreek tijdsblokken af met je gezin en met je collega’s zodat voor iedereen duidelijk is wanneer je aan het werk bent en wanneer niet.

7. Geniet van de voordelen
Uit recent onderzoek blijkt dat twee derde van de werknemers het gevoel heeft dat ze thuis productiever zijn. Ze worden minder vaak gestoord, hebben weinig last van kantoorpolitiek en ervaren niet de stress van files of volle treinen. Probeer er dus ook een beetje van te genieten!

 

Bronnen: De Volksbank, Bright, NOS.nl, BNR, Arboned

 


0 reacties

Geen reactie

Reageer