SNS aandelen omgezet in ASN aandelen


SNS denkt met je mee en is er voor klanten? Een paar dagen geleden krijgen we een brief dat de SNS aandelen die bedoeld zijn om de hypotheek af te lossen worden omgezet in ASN aandelen. Je hebt zelf geen enkele inspraak hierin. Het enige wat je kunt doen is de aandelen verkopen maar de opbrengst wordt in mindering gebracht op je hypotheek met de opmerking erbij denk er wel aan dat u dan niet meer op bouwt en zelf moet zorgen voor de verdere opbouw. Je kunt dus geen kant op.
Verder worden ieder kwartaal aandelen verkocht om de kosten voor het beheer hiermee te betalen. Ook al heb je voldoende geld op je rekening. Het kan alleen op deze manier. Dus ipv op te bouwen verkopen ze weer. Je moet eens uittellen wat je dit over 30 jaar minder opbrengt
Jammer dat de klanten niet wordt gevraagd hoe ze hierover denken.

24 Reacties

Goedenavond Huijsdeurtje,

Welkom op de community. Jammer dat de aanleiding minder leuk is. Uit je verhaal begrijp ik dat je graag op voorhand je mening had willen geven. Vind je het een idee om jouw situatie voor te leggen aan een beleggingsspecialist om de keuze toe te lichten?

Met betrekking tot meedenken en meepraten ben je op de community op het goede adres, hopelijk zie ik je hier vaker. Heb je het topic Welkom op de community gelezen?
Gewoon een klacht indienen. Zie ook andere topic hierover
Heb al een gesprek gehad met de hypotheekadviseur. Zij hebben ook maar te doen wat ze in Utrecht besluiten ook al zijn ze het hier niet altijd mee eens.
Hoi Huijsdeurtje,

Goed dat je een specialist hebt opgezocht. Hopelijk heb je van hem/haar uitleg gekregen over onze keuze. Als je het niet eens bent met de keuze, dan ben je uiteraard vrij om een klacht in te dienen. Ondertussen heb ik je feedback doorgezet naar onze productspecialisten. Hierin heb ik vermeld dat je graag mee wil denken als klant als dit soort beslissingen worden gemaakt. Zo kunnen ze dit meenemen bij toekomstige veranderingen.
Ook ik was erg verrast door de brief van vorige week. Gelukkig ben ik zelf voor sparen en beleggen al erg lang asn klant en persoonlijk ben ik wel heel erg blij met de omzetting. Vooral omdat mijn geld gestopt wordt in 'goede, groene, aandelen' van bedrijven met een goed milieu-, mensenrechten- en Hr beleid.
Wel eens met huisdeurtje dat dit velen totaal overdonderd zal hebben en somiigen er ook niet op zitten te wachten. Ik zou daarom een betere "opting out" regeling willen voorstellen als ik sns zou zijn. Op macronivo vind ik het echter wel een fantastisch besluit dat een zichtbare bijdrage levert aan de verduurzaming van onze wereld. En mooi wat mij bett dat sns dat zo heeft opgepakt door eea bij haar groene zusje ond te brengen.
Wij hebben ook een brief gehad en zijn het er ook niet eens mee.
Toen wij 15 jaar geleden een nieuwe hypotheek namen hebben ze ons geadviseerd een aflossingsvrije beleggings hypotheek te nemen en daar voor 25000 euro aan huisfondsen te kopen die we zelf mochten uitzoeken.
Nu worden we gedwongen om ASN duurzaam mix fonds te nemen, om ons te verplichten om aan het milieu mee te doen.
Worden we straks door de volksbank ook verplicht om te stemmen op Groen links.
Goedenavond rocedlaaw,

Welkom op de community en goed dat je je mening deelt. Heb je het gesprek gevolgd dat ik met Huijsdeurtje voerde?

*Om wegwijs te worden lees je het topic Welkom op de community door. In de Koffiekamer kom je meer te weten over andere leden en stel je jezelf voor. In dit topic Het SNS Team stelt zich voor maak je kennis met het moderatieteam.
Hallo, ik ben een jaar of acht geleden gestart bij SNS met levensloop waar ik kan sparen en beleggen. Op zich bevalt dat prima. De keuze van 22 fondsen is wat beperkt maar goed (ik had liever een groter aanbod gehad waaronder diverse trackers). Ik muteer vrijwel elke maand in mijn portefeuille. Begin deze maand kreeg ik een brief waarin werd gemeld dat weinig klanten switchen in de 22 fondsen en dat je beter bij ASN duurzaam kan beleggen in 5 fondsen van ASN. Dat is een mix van verschillende percentages van beleggen in ASNaandelen-pool en de ASDobligatie-pool. Ik ben daar absoluut niet blij mee: eigenlijk kom je gezien je risicoprofiel in slechts één fonds uit, waar je ook nog hogere kosten voor mag betalen en verplicht belegd in een portie europese staatsobligaties. Deze fondsen zijn pas in januari gestart en hebben dus geen enkele trackrecord.
Omdat ik -zo ver ik kon zien- geen nieuwe levensloop bij een ander bank meer kan openen MOET ik dus bij de SNS bank blijven zitten. Ja, ik weet dat ik ook mag sparen maar dat voelt meer als uitroken. Ik zou het liefst gewoon tot de einddatum 2021 mijn levensloop met de huidige set aan keuzemogelijkheden wuillen voortzetten.

Zijn hier meer mensen die hier mee zitten?

mvg Maarten
Goedemorgen levenssloop,

Welkom op de community. Zoals je ziet, heb ik je topic verplaatst naar dit bestaande topic over de omzetting naar ASN Duurzame mixfondsen. We merkten dat klanten ondanks de brede fondskeuze niet of nauwelijks overstappen naar andere fondsen. Door te beleggen in 1 van de 5 nieuwe ASN Duurzame Mixfondsen heb je meteen een goed gespreide portefeuille. Binnen het mixfonds wordt het risico gelijk gehouden zonder dat je ernaar hoeft om te kijken. Als je een ander beleggingsrisico wil, dan wissel je eenvoudig van fonds.

In dit topic deel je ervaringen en lees je de mening van andere leden over de wijziging. In het topic Welkom op de community vind je meer informatie over SNS Community. Hopelijk zie ik je vaker op de community.
Dag Irene, dat zie ik.
Het herhalen van de riedel uit de brief zonder enige toelichting vind ik wat ongepast. Schrapt SNS ook de beursfondsen waarin ik beleg? En per wanneer? Het was overigens even zoeken voordat ik hier mijn boodschap vond.

mvg Maarten
Hoi Maarten,

Het is niet de bedoeling om je dit gevoel te geven. Mijn collega wilde duidelijkheid bieden over je beleggingsproducten. Als je nu belegt in verschillende fondsen, dan worden deze op 21 juli overgezet naar 1 van de ASN Duurzame Mixfondsen. Als je nog vragen hebt, dan help ik je graag verder.
Is zo'n omzetting eigenlijk wel legaal?
Sjaakie93 schreef:

Is zo'n omzetting eigenlijk wel legaal?Nee! Beetje vreemd dat de moderaters jullie met een kluitje het riet in sturen, alsof hier nog niet verder over is gesproken. Een ander draadje gaat hierover of beter gezegd ging hierover. Kan me niet voorstellen dat de moderaters zich dat niet kunnen herinderen. Overigens heb ik het opgelost met de SnS en wil deze oplossing best delen, maar hou liever de eer aan de SNS om klanten die deze wissel niet wensen een redelijke uitgang te bieden.

De moderaters kunnen deze discussie wel even linken aan de andere of de link hier neerzetten.
Reputatie 3
@Aragon,

SNS communiceert niet over individuele gevallen. Ook niet als dat 'doelgroep' oplossingen zijn (Dit is bv ook duidelijk in de discussie over het opheffen van de WindowsPhoneApp en eventueel compenseren). Dus graag hier je constructie vermelden daar help je de community mee: de moderators voeren soms een vertragings- / zwijg tactiek toe bij pijnlijke onderwerpen, want je moet ze zelf weer herinneren als er iets na 2 weken nog niet 'beantwoord' is. Er is geen of wordt (soms) geen gebruik gemaakt van een topic-tracking systeem.

Het zit verstopt in het topic Opgebouwde vermogen hypotheek mee laten wegen voor risico toeslag hypotheekrente
Ook hier geen reactie van de mods op "of dit wel legaal is??!!"
Goedemiddag Sjaakie93,

Deze vraag staat intern uit. Het antwoord laat langer op zich wachten dan ik van tevoren had verwacht. Zodra ik iets weet, lees je het hier.
Irene schreef:

Goedemiddag Sjaakie93,

Deze vraag staat intern uit. Het antwoord laat langer op zich wachten dan ik van tevoren had verwacht. Zodra ik iets weet, lees je het hier.Hoi Irene, geen verwijt naar jou/jullie toe, maar kunnen jullie dit dan voortaan iets eerder melden dat "iets" intern is uitgezet? Er zijn hier sommige mensen en die wachten dagelijks op een antwoord en het niet reageren (binnen 3 dagen) duurt dan eigenlijk te lang n.m.m.

Ik ga er even vanuit dat je nog geen antwoord hebt of dit wel legaal is..??!! Dus we wachten het hier gewoon even af he?

In ieder geval een fijn weekend.
Sjaakie93 schreef:

Is zo'n omzetting eigenlijk wel legaal?


Goedemorgen,

Het duurde even, maar we hebben een antwoord ontvangen. Assortimentswijzigingen door banken komen bij beleggingen op de langere termijn vaker voor, maar uiteraard moet het belang van de klant hierbij in acht worden genomen. In het geval van wijziging naar de ASN Duurzame Mixfondsen is SNS van mening dat dit, met name vanwege de risicospreiding binnen de nieuwe fondsen, een goed alternatief is.

In de oorspronkelijke overeenkomst staat dat de klant alleen in SNS fondsen belegt. De wijziging naar de ASN fondsen is door SNS ingegeven en dus eenzijdig. Een eenzijdige wijziging mag daarom worden geweigerd door een klant. Maar deze kan niet afdwingen dat de oude situatie met de SNS fondsen wordt voortgezet. Als een klant het met een wijziging niet eens is, mag de overeenkomst worden ontbonden.
Wil toch even mijn respect uitspreken over de correcte/nette reacties van de sns moderators! Mijn complimenten dat jullie zo "neutraal" reageren.

Op mij komt het op deze manier minder serieus over. Sorry daarvoor! Klanten geven aan dat ongevraagd wijzigingen worden doorgevoerd. En ja, de kleine lettertjes.... of u bent vrij om weg te gaan.......

Wat ik aan deze discussie wil toevoegen is dat ik sinds het overzetten naar ASN fondsen alleen maar verlies maak? Het antwoord zal zijn dat het gaat om lange termijn en garanties niet bestaan. Voor mij is het een feit dat de ASN fondsen tot nu toe onder de maat presteren. Bij mij zit er geen hypotheek aan vast, maar het geeft wel te denken. Ik ga toch serieus overwegen om over te stappen naar een ander platform als dit niet beter wordt.
Ik ben als actief klant en belegger bij asn/aanhanger van hun beleggingssfilosofie erg blij geweest met de omzetting, maar die heeft me tot nu toe inderdaad wel geld gekost. Ik hou sinds de omzetting de verschillen bij en het verlies varieert tussen de 1 en 3 procent tov mijn vorige sns fondsen. En tja, hopelijk wordt het op termijn goedgemaakt. Ik heb nog ff geduld want mn hypotheek loopt pas in 2034 af.
NKE schreef:

Wil toch even mijn respect uitspreken over de correcte/nette reacties van de sns moderators! Mijn complimenten dat jullie zo "neutraal" reageren.Hoi NKE,

Bedankt voor je compliment. Balen dat het rendement niet is wat je ervan verwacht. Hopelijk verandert dat snel, het gaat toch om je hypotheek.
Dennis schreef:

NKE schreef:

Wil toch even mijn respect uitspreken over de correcte/nette reacties van de sns moderators! Mijn complimenten dat jullie zo "neutraal" reageren.


Hoi NKE,

Bedankt voor je compliment. Balen dat het rendement niet is wat je ervan verwacht. Hopelijk verandert dat snel voor jou en Harry Jacques, het gaat toch om jullie hypotheek.

Ik zie in de factsheets van de duurzame mixfondsen van ASN bij de neutraal en defensieve varianten de volgende zin:
*Op termijn wordt het beleid van het fonds aangepast door toevoeging van ASN Groenprojectenfonds en ASN-Novib Microkredietfonds aan de beleggingsmix. Als gevolg hiervan zal de Lopende kostenfactor van het fonds wijzigen naar 0,90% per jaar.

De lopende kosten worden dus aanzienlijk hoger. En hoe het met het rendement gaat: het groenprojectenfonds deed afgelopen 5 jaar in totaal 5% . Wel interessant voor een privebelegging omdat de belastingkorting (korting voor maatschappelijke belegging) het lage rendement compenseert. Maar omdat het in een ander fonds zit zal die belastingkorting wel niet van toepassing zijn. Het is natuurlijk wel groen en dat Microkrediet (met jaarlijkse kosten van 2,34%) is op zich een goed idee. Maar op deze manier wordt het voor de deelnemers vanuit de voormalige SNS fondsen verplicht in deze ASN fondsen zitten wel gedwongen winkelnering..
Nog even op de ASN site gekeken:
https://www.asnbank.nl/beleggen/beleggingsrekening/beleggingsfondsen.html
Daar wordt gemeld:
De fondskosten zijn tijdelijk verlaagd. Binnenkort worden er andere beleggingscategorieën toegevoegd aan de mixfondsen om de risico-rendementsverhouding te verbeteren. Dan worden de fondskosten 0,90%.

Je moet maar durven....

Reageer

  • :D
  • :?
  • :cool:
  • :S
  • :(
  • :@
  • :$
  • :8
  • :)
  • :P
  • ;)