SNS

TROS RADAR - Boeterente hypotheek

  • 13 september 2016
  • 61 Reacties
  • 6057 Keer bekeken

Gisteren een interessant item bij TROS Radar. http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/12-09-2016/boeterente/
Bij het oversluiten van je hypotheek moet je een vergoeding betalen als je rentevaste periode nog niet is afgelopen: de boeterente. Deze wordt niet juist berekend! Er wordt geen rekening gehouden met de aflossingsvrije bedragen welke in de nog niet verstreken periode zouden kunnen plaats vinden.
Volgens Nederlandse en Europese regelgeving mogen de banken niet meer in rekening brengen dan dat ze bij ongewijzigde hypotheek zouden mislopen.
En nu komt het: uit een topic van enkele jaren terug, zegt oud medewerker Jelmer dat je bij de SNS onbeperkt kunt aflossen zonder boeterente!Als dat zo is, zou je eigenlijk bij de SNS helemaal boetevrij moeten kunnen oversluiten!
Wordt vervolgd.

61 reacties

Hoi Blacktomcat,

Goed dat je dit bespreekbaar maakt op de community. Ik wacht intern op een reactie naar aanleiding van de uitzending op TROS Radar.

In de quote heeft Jelmer een citaat gebruikt uit dit topic. Hierin werden ideeën voor hypotheken van SNS voorgesteld aan onze community leden. Jelmer heeft niet beweerd dat je bij SNS onbeperkt kunt aflossen zonder boeterente. Een verwijzing naar het betreffende topic in het oorspronkelijke bericht van Jelmer was duidelijker geweest.
Het is interessant dat de SNS recent met de rente-checker is gekomen. In die checker maken ze een inschatting over de boete rente volgens de SNS rekennormen. Vooropgesteld dat dit correct gebeurt, is het niet zo lastig om een indicatie te krijgen hoe de SNS rekent.

Je neemt een hypotheek van 100.000,- rente van bv 5% en laat de checker de boete rente berekenen voor 1,2,3,...,19,20 jaar. Aan de hand van deze boetes kun je de referentie rente afleiden die gebruikt is voor de berekening. Eventueel corrigeer je deze met bv. eerst 10% boetevrij aflossen en leg je de uitkomsten naast de hypotheekrentepercentages NHG <95.
Dan heb je een aardige indicatie.

Maar goed, dit is nog geen garantie dat het ook op deze manier gebeurd bij echte SNS klanten.

Ik heb al even gekeken en het lijkt nog niet helemaal te kloppen, maar zit wil dicht in de buurt van wat het zou moeten zijn....
Helaas is mijn reactie niet doorgekomen, hoewel ik denk te weten dat ik op antwoorden heb geklikt.
Was iets in de strekking van :

Na een paar weken niet veel online gedaan te hebben, eindelijk weer de weg naar de community gevonden :-)

Ik heb het item ook gevolgd, van dit soort bedrijven/stichtingen/initiatieven krijg ik toch enigszins kriebels. Ook al verschijnen ze bij Radar, dan wil dat nog niet zeggen dat het helemaal zuivere koffie is. Denk maar eens aan de stichting loterij verlies. Daar is ook iemand beter van geworden, maar niet de mensen die zich hebben aangemeld. 😞 (nee ik ben er niet ingetrapt)

Wat niet weg neemt, is om op het moment van oversluiten goed het een en ander uit te zoeken. Ga zelf aan het reken wat volgens jou de boete rente zou moeten zijn, of laat je even voorlichten door een onafhankelijke specialist. En heb je al overgesloten, dan zou ik het zeker nog even narekenen.

Nu was ik mijn voorstel wat ik in januari heb gekregen voor rente middeling aan het zoeken... onvindbaar natuurlijk... (ligt aan mijn opruim skills :D) Ik kan me nog herinneren dat ik een papiertje mee heb gekregen uit de SNS winkel waar wat bedragen,rentes en looptijden op waren geschreven.
Wat zou het toch mooi zijn, als voorstellen e.d. ook onder mijn hypotheken terug te vinden zouden zijn. Een soort digitaal Hypotheek dossier. Maar goed dat is meer iets voor het ideeën forum.
@Olaf, je hebt gelijk. Ik ging te kort en te snel door de bocht. Jelmer heeft het niet gezegd. Ik heb wel het juiste plaatje gebruikt waarin Jelmer het idee van een ander aanhaalt. Sorry voor de verwarring. Maar de strekking van het verhaal blijft natuurlijk overeind. Dit zal nog een (lang) staartje krijgen, vrees ik.
...
Ik heb het item ook gevolgd, van dit soort bedrijven/stichtingen/initiatieven krijg ik toch enigszins kriebels. Ook al verschijnen ze bij Radar, dan wil dat nog niet zeggen dat het helemaal zuivere koffie is. Denk maar eens aan de stichting loterij verlies. Daar is ook iemand beter van geworden, maar niet de mensen die zich hebben aangemeld. 😞 (nee ik ben er niet ingetrapt)

Ik denk dat je Ikbenfrits.nl beter kunt vergelijken met de woekerpolis affaire dan met opportunisten die geen kansrekenen hebben gehad.
Het optreden van Ikbenfrits.nl bij Tros Radar is denk ik wat over gesimplificeerd (er wordt bv niet gesproken over 'Netto Contante Waarde') . Ik heb Ikbenfrits.nl leren kennen als een open organisatie die prima zaken met je willen bespreken.

De argumentatie vond ik echter niet sterk. Ze stellen dat de banken rekening houden met aflossings- en overlijdens-percentages en daar op sturen met hun verdien model. Ik denk dat dit argument terecht is, maar het gaat hier wel om lange termijn contracten. Dus als het door grote wijzigingen in de rente in eens lucratief wordt om veel te gaan oversluiten (en dit bv. niet gecompenseerd wordt door minder aflossen), is het nog maar de vraag in hoeverre die reserveringen van kosten verdisconteerd kunnen worden in de boeteberekeningen.
Daar tegenover staat dat er weinig banken zijn die transparant zijn over de berekening van boeterente en rentemiddeling; de SNS in ieder geval niet.

Nu was ik mijn voorstel wat ik in januari heb gekregen voor rente middeling aan het zoeken... onvindbaar natuurlijk... (ligt aan mijn opruim skills :D) Ik kan me nog herinneren dat ik een papiertje mee heb gekregen uit de SNS winkel waar wat bedragen,rentes en looptijden op waren geschreven.
Zou best wel interessant zijn om die berekening eens te vergelijken met b.v zuivere middeling.

P.S.
Boeterente berekenen
Transparantie bij ABN AMRO: wat is normaal in deze?
Beste leden,

Ik kan jullie het volgende mededelen naar aanleiding van de uitzending op TROS Radar.

De nieuwe Europese regelgeving over het berekenen van vergoedingen voor vervroegde aflossingen is sinds 14 juli 2016 doorgevoerd in het Burgerlijk Wetboek en het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft. SNS Bank N.V. kijkt op dit moment naar haar beleid bij vergoedingen voor vervroegde aflossingen en zal waar nodig aanpassingen doorvoeren. Bovendien is in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft bepaald dat de AFM nadere regels kan stellen met betrekking tot de vergoedingen. In dat kader loopt er op dit moment een sector breed onderzoek van de AFM naar de methode die geldverstrekkers hanteren voor het berekenen van de vergoedingen. SNS wacht de resultaten af.

@Mr. Tinus Fijn dat je er weer bent. Ik vind je idee van een digitaal hypotheekdossier in Mijn SNS een hele goede. Misschien zijn we hier al mee bezig. Ik zet je idee in ieder geval door naar onze marketeers en plaats 'm op de wensenlijst.

@Blacktomcat Ik moest ook even zoeken waar de citaat vandaan kwam. Gelukkig is deze verwarring opgelost.
Badge +1
Goedenavond iedereen,

Naar aanleiding van de invoering van nieuwe wetgeving, heeft SNS Bank N.V. zich voorgenomen een aantal aanpassingen door te voeren in de vergoedingsregeling voor vervroegde aflossingen bij hypotheken.

Op dit moment doet de AFM een sectorbreed onderzoek naar de berekeningen die geldverstrekkers gebruiken voor het bepalen van de vergoedingen. Dat onderzoek is naar verwachting eind van het jaar afgerond.

We wachten de bevindingen van de AFM niet af en voeren de voorgenomen aanpassingen door. Deze aanpassingen zijn:
1. We gaan rekening houden met contractueel overeengekomen aflossingen die de klant nog in zijn resterende rentevaste periode zou doen, in het geval dat hij niet vervroegd zou aflossen.
2. We gaan de vergelijkingsrente die we gebruiken om de vergoeding te bepalen lineair interpoleren.

We gaan alle vergoedingen die in rekening zijn gebracht vanaf 14 juli 2016 herberekenen. Als we zien dat volgens de nieuwe berekening de vergoeding lager is, herstellen we dat. We nemen contact op met betrokken klanten. Ze hoeven daarvoor niets te doen.


.
Thats the spirit!
Nu nog zien hoe het uitpakt.
Groet,
Ben 🆒
@Tibor mooi dat jullie dit zo oppakken.
Maar dan ga je meteen denken.... wat te doen met de vergoedingen van mensen die daarvoor een te hoge boete rente berekend hebben gekregen. Hoe lang is deze wetgeving er al, en wie zijn hier allemaal het "schip" mee ingegaan. En hebben deze mensen recht op een teruggaaf van een gedeelte van deze vergoeding.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het mooi dat de SNS de voorop gaat met het aanpassen van de regeling. Maar ben erg benieuwd wat hier uit voort gaat vloeien.

Stel dat de stichting oversluitclaim een punt heeft, en dat het uiteindelijk toch uitdraait op uitbetalen. Zou het dan niet mooi zijn om alle klanten tegemoet te komen, en deze mensen te compenseren. Zodat niet 10 of 20% (ik weet het percentage even niet) in de zakken van deze stichting verdwijnt ?En waarbij de SNS ook nog eens de proceskosten moeten gaan betalen.

Maar zoals ik al zei, geen idee hoe sterk het verhaal is van oversluitclaim...
Medio augustus heb ik twee van mn drie lopende onderdelen van mn hypotheek omgezet met rentemiddeling. 1 deel had nog een looptijd van twee jaar, de andere nog drie jaar. Door de rentemiddeling ga ik nu maandelijks 100 bruto minder betalen, en da's natuurlijk erg mooi. De boeterente vanwege is met rentemiddeling nu voor mij uitgesmeerd over 15 en 20 jaar. Toen ik e.e.a. Besprak met de hypotheekadviseur van sns, die ik overigens bekwaam en erg klantgericht vond, was een discussiepunt hoe de boeterente bepaald werd: niet de optelsom van nog resterende termijnen (zoals ik had verwacht), maar het verschil over die resterende termijnen tussen mijn rente en de rente ( die dus veel lager was) die gold voor een hypotheekperiode van 2 en 3 jaar.....voordelig dus voor sns. Ik ben benieuwd op welke wijze en wanneer sns bank, zoals ik de telegraaf en ander media was te lezen, eea gaat compenseren. ik lees er op de site niets over, en zie ook geen persbericht van sns, behalve dat een woordvoerder in de krant aangeeft dat sns zich zal houden aan de europese uitslraken en dus zal compenseren voor diegenen die recent een hypotheek hebben afgesloten... ben benieuwd
Hoi Harry Jacques,

Welkom op onze community. Het klopt dat SNS een aantal aanpassingen in de vergoedingsregeling voor vervroegde aflossingen bij hypotheken doorvoert. De invoering van nieuwe wetgeving is de aanleiding hiervan. Allereerst houden we rekening met de contractueel overeengekomen aflossingen die de klant nog in zijn resterende rentevaste periode zou doen, in het geval dat hij niet vervroegd zou aflossen. Daarnaast gaan we de vergelijkingsrente die we gebruiken om de vergoeding te bepalen lineair interpoleren. Alle vergoedingen die in rekening zijn gebracht vanaf 14 juli 2016 rekenen we volgens de gewijzigde methode na. Als we zien dat de vergoeding volgens de nieuwe berekening lager is, herstellen we dat. Hiervoor hoef je zelf niets te doen. We nemen in dat geval contact met je op. Ik verplaats je vraag naar een topic dat gewijd is aan dit onderwerp, hier vind je meer informatie.

Omdat dit je eerste bericht is op de community, wil ik je graag op twee topics wijzen. Misschien vind je het leuk om het topic ’Welkom op de community’ eens door te lezen. Verder kun je jezelf voorstellen in de Koffiekamer.
dank voor de snelle en grotendeels duidelijke reactie. wat betekent lineair interpoleren/ (misschien een voorbeeld) en ik ga ervan uit dat verrekening van alle in rekening gebrachte vergoedingen vanaf 14 juli jl ook betekent dat mn rentepercentage wordt aangepast....en enig idee hoe snel eea wordt opgepakt (nog dit jaar?)
groet
Wat ik begrepen heb gaat het als volgt.
SNS heeft 6 jaar vast en 10 jaar vast en niets daar tussen.
Stel je restant rentevastperiode was nog 7 jaar.
6 jaar vast 2,0 % en 10 jaar vast is 3,0 %
SNS gaat dan voor de boeteberekening de rente van 7 jaar op 2,25 % stellen
Dus ipv boete over het verschil van jouw rente met 6 jaar 2,0% wordt nu gekeken naar 2,25%.
Je boete valt dan lager uit.
Hoi Harry,

Wat Nico hier uitlegt, dat klopt. Hier nog een voorbeeld:

Stel, we bieden een 1-jarige rentevaste periode van 2% en een 3-jarige rentevaste periode van 4%. En stel dat je nog een rentecontract van 2 jaar hebt, dan is de geïnterpoleerde rente waarmee we gaan rekenen 3%.

En we verwachten inderdaad dit jaar nog de klanten te benaderen waarbij er een herstel plaatsvindt.
okay bedankt voor de voorbeelden. ik was ervan uitgegaan dat het renteverschil zou worden bepaald aan de hand van verschil tussen rente die ik ga betalen en rente die ik tot nu toe betaalde (voor de nog resterende looptijd), maar dat is dus niet zo. benieuwd wat het gaat schelen 🙂
Hoe wordt precies rentederving berekend bij (hypotheek) rentemiddeling ? Er schijnen nieuwe EU regels te zijn op dit gebied sinds juli dit jaar.
Hoi Farbrook,

Welkom op de SNS Community. Leuk dat je meteen een vraag stelt. Deze verplaats ik naar een topic waar we praten over dit onderwerp en waar je leest hoe SNS met de veranderde regels omgaat.

Dit is je eerste bericht op de community en ik zie dat het aanmaken van een topic je gelukt is 😉 Om wegwijs te worden lees je het topic Welkom op de community door. In de Koffiekamer kom je meer te weten over andere leden en stel je jezelf voor.
Bijna 2 maanden geleden gaf SNS aan met herberekeningen te komen op basis van de nieuwe regels die gelden vanaf 14 juli 2016. Ik keek net nog eens in mijn eigen situatie en zag dat mijn offerte voor rentemiddeling van net een dag daarvoor is 😞 (en die datum staat dus ook op de door mij medio augustus (zit maand verschil in omdat we op vakantiewaren) daadwerkelijk ondertekende offerte/overeenkomst met ingangsdatum 1 september 2016. "plas ik er nu naast" of zal SNS ook in mijn geval een herberekening maken op basis van de nieuwe regels? ben benieuwd want ik denk dat het mij wel een paar tientjes in de maand zou kunnen gaan schelen.....
Hoi Harry,

Alle vergoedingen die in rekening zijn gebracht na 14 juli 2016 herzien we. We kijken dus niet naar de datum waarop de berekening is gemaakt. Als blijkt dat de vergoeding na herberekening lager is, dan nemen we contact met je op.
Hoi Harry,

Alle vergoedingen die in rekening zijn gebracht na 14 juli 2016 herzien we. We kijken dus niet naar de datum waarop de berekening is gemaakt. Als blijkt dat de vergoeding na herberekening lager is, dan nemen we contact met je op.
Top! ben benieuwd, hopelijk gebeurt dat dit jaar nog en bedankt voor snelle reactie.
Daar kan ik geen toezeggingen over doen, maar we doen ons best om iedereen zo snel mogelijk te informeren. En natuurlijk graag gedaan.
ben wel benieuwd of er forumleden zijn die al bericht hebben gehad en of er een correctie heeft plaatsgevonden
hoe wordt de boeterente berekend bij middeling en welke basisrente wordt daarbij gebruikt ?
Hoi farbrook,

Ongeveer 2 weken geleden stelde je dezelfde vraag. Ik heb deze toen verplaatst naar het topic waar we de gewijzigde regels over de vergoeding voor het renteverlies van de bank bespreken. Kom je er niet uit met de informatie die hier staat? Als je hier je gegevens achterlaat, dan bellen we je binnen 2 werkdagen om een vrijblijvende afspraak te maken.
hallo Dennis, naar welk topic is mijn vraag precies verplaatst ? Ben nog niet helemaal thuis in dit forum en kan e.e.a. dus niet vinden

Reageer