SNS

Beantwoord

Waarom is een adviseur nodig bij het afsluiten van SNS Lijfrente sparen?

  • 15 juli 2011
  • 29 Reacties
  • 6765 Keer bekeken

SNS Lijfrentesparen is een interessant product met (momenteel eindelijk weer) aantrekkelijke rentes.
Voor het aanvragen van lijfrentesparen kan alleen een afspraak met een adviseur worden gemaakt. Daar heb ik geen behoefte aan omdat ik het product goed ken en het al eerder heb afgesloten. Navraag bij telfonische klantesevice leert dat zij het ook niet weten. Gelukkig had ik nog een oud PDF-aanvraagformulier waarmee het product alsnog kan worden aangevraagd. Opvallend is dat dit document niet (meer) op de website staat vermeld. Kunt u dit aanvraagformulier weer opnemen op de website?
Velen met mij hebben geen behoefte aan vertragende adviseursgesprekken waardoor renteaanbiedingen reeds zijn verlopen met als resultaat dat klanten in plaats van naar SNS naar Frieslandbank gaan (ook met goede renteaanbiedingen tav banksparen).
Zie uit naar reactie SNS.
icon

Beste antwoord door SNS Webcare 20 juli 2011, 13:32

Beste Hanky01,

Graag reageren wij op je vraag over SNS Lijfrentesparen. We hebben het volgende antwoord ontvangen van onze verzekeringsafdeling:

"Lijfrentesparen valt volgens de Wft (wet op het financieel toezicht) onder complexe producten.

Bij complexe producten zijn we verplicht om advies te geven door een gecertificeerde adviseur. Dit advies moeten we vastleggen zodat duidelijk is dat klant begrijpt welk product hij afneemt en dat dit product bij zijn wensen en behoeften past. Dit is de reden dat het aanvragen van een SNS Lijfrentesparen via de financieel adviseur Leven en Pensioenen verloopt en het PDF aanvraagformulier niet meer beschikbaar is op de website."


Met vriendelijke groet,

Tibor
SNS Bank Webcare
Bekijk origineel

29 reacties

Bedankt @Hanky01. Ik ben blij om te horen dat je SNS Lijfrentesparen een goed product vindt, en we vinden het daarom ook jammer dat je vertraging hebt ondervonden bij het aanvragen. Ik ga op zoek naar de juiste persoon binnen SNS die je te woord kan staan...

Hartelijke groet,
Stefanie.
Beste Hanky01,

Graag reageren wij op je vraag over SNS Lijfrentesparen. We hebben het volgende antwoord ontvangen van onze verzekeringsafdeling:

"Lijfrentesparen valt volgens de Wft (wet op het financieel toezicht) onder complexe producten.

Bij complexe producten zijn we verplicht om advies te geven door een gecertificeerde adviseur. Dit advies moeten we vastleggen zodat duidelijk is dat klant begrijpt welk product hij afneemt en dat dit product bij zijn wensen en behoeften past. Dit is de reden dat het aanvragen van een SNS Lijfrentesparen via de financieel adviseur Leven en Pensioenen verloopt en het PDF aanvraagformulier niet meer beschikbaar is op de website."


Met vriendelijke groet,

Tibor
SNS Bank Webcare
Oh goed en duidelijk antwoord. Dat verklaart een hoop.
Dank u!
Lijrente sparen is een financieel product die onder en aan een aantal voorwaarden moet voldoen

einddatum van het product is als je 70 jaar wordt

is de eindwaarde de economische waarde van het product lager dan een marktconforme waarde waarmee geen pensioen aangekocht kan worden dan betaal je REVISIErente 20% tussentijds kan je ook stoppen dan betaal je het ook.

het is ook mogelijk om het product van de ene aanbieder te verhuizen naar een aanbieder, zodat kleine lijrentes wel boven de marktgrens uit komen en wel een tijdje uitkeren.
@Geldgenot is dat echt 70 jaar?!? Is dat SNS voorwaarde? Die van mij keert uit op mn 62e. Ben begonnen toen ik 19 was, voornamelijk vanwege het belastingvoordeel (dat later weer teniet gedaan wordt doordat de uitkering van het aan te kopen product belast is, maar ach.. toch een korte termijn voordeel ).Van de meeste lijfrenten kun je trouwens boetevrij de inleg verlagen (met 50% per keer). Op die manier kun je, als je een jaar wat minder over hebt, ook wat minder inleggen (uitgaande van betaling per jaar). Mijn lijfrenteboer moest ik wel zelf bellen toen ik naar een iets assertiever beleggingsprofiel wilde. Dat doen ze niet pro-actief voor je (tenminste, de Amersfoortse niet). Het is dan mijn eigen verantwoordelijkheid dat ik 5 a 6 jaar voor uitkering weer eens naar de koersen ga kijken om op een handig moment 'om te klikken' naar een behoudend profiel met gegarandeerde uitkering...Inderdaad geen pak melk, dat je even koopt. Goed naar kijken, slim rekenen en niet meer uitgeven dan je kunt missen. Omdat ik al begonnen ben met sparen op mn 19e, ligt er op mn 62e toch een flinke bult geld. Ik hoop dat ik tegen die tijd een product kan kopen dat mooi uitkeert. Het liefst zou ik het dan allemaal hebben in 5 jaar, maar volgens mij kan dat niet. Moet echt een product zijn dat uitkeert van 62e totdat ik 'aan de andere kant van het gras ga liggen'.
Beste kkoenen en geldgenot,

Hierbij reageren we op jullie discussie over lijfrente sparen.

De uiterste ingangsdatum voor een uitkerende lijfrente is in het jaar dat iemand 70 wordt; is dit later dan dient er in een keer te worden afgerekend met de fiscus. Dit is wettelijk bepaald. Men kan de lijfrente dus ook eerder in laten gaan, of gebruiken om eerder te stoppen met werken, bijvoorbeeld op 62 jarige leeftijd. Dit hangt wel af van de opbouw van de polis. Het is ook belangrijk om hier belastingtechnisch goed naar te kijken. Dit is de reden dat het aanvragen van een SNS Lijfrente Sparen via de financieel adviseur Leven en Pensioenen verloopt. Lijfrente sparen valt volgens de WFT(wet op het financieel toezicht) onder complexe producten.

Bij SNS Bank hebben we SNS Lijfrente Sparen, http://www.snsbank.nl/particulier/pensioen/je-pensioen-aanvullen/sns-lijfrente-sparen-1.html. Hierop kan maandelijks een bedrag worden gespaard tegen een variabele rente. Je kunt zelf geld op deze rekening storten, dus ook niet als het je even niet uitkomt. Er moet uiteraard wel een pensioentekort worden aangetoond als je de premie in mindering wilt brengen op je inkomen. Het formulier voor berekening?pensioentekort is te vinden op de site van de Belastingdienst. Het opgebouwde bedrag kun je ook ten alle tijden omzetten van variabel naar deposito rente.Het minimale bedrag hierbij is 500 euro.

Bij SNS Bank hebben we geen lijfrente beleggingsspaarrekening.

Het is niet altijd mogelijk om de uitkering op de leeftijd van 62 jaar in te laten gaan. Dit is weer gebonden aan fiscale regels.Veelal kun je de opgebouwde waarde tot 01-01-2006 gebruiken om eerder te stoppen met werken. Echter dit kan per situatie verschillen. Er moet altijd naar gekeken worden door een financieel adviseur (Wft).

De premie die in mindering is gebracht na 01-01-2006 kan niet gebruikt worden om eerder te stoppen met werken.

Lijfrentes mogen worden samengevoegd tot 1 bedrag echter het moet rechtstreeks van verzekeraar naar bank gaan of andersom, anders moet er worden afgerekend in 1 keer.

Het is juist gunstig om kleine lijfrentes in eens te laten uitkeren. Bedragen onder de 4147 euro zijn per verzekeraar vrijgesteld van revisie (20%) rente. Ook oud regime polissen zijn vrijgesteld van revisie rente. Het ligt dus helemaal aan de situatie. Er kan daarom geen eenduidig antwoord op worden gegeven. Een financieel adviseur kan je ook hierover informeren.

Met vriendelijke groet,

Wilma


SNS Bank Webcare
Dankjewel! Inderdaad lastige materie. Ik heb het vanaf mijn 19e al geregeld en eigenlijk merk ik bij mezelf dat ik er niet meer naar wil laten kijken door een specialist omdat ik dan het gevoel krijg dat die man / vrouw me alleen maar iets wil verkopen... tja.

2. Wat je zegt over het pensioentekort dat aangetoond moet worden; dat is iets dat de belastingdienst KAN opvragen als je de premie opvoert als aftrekpost, de bank doet daar toch niets mee? De formule om je vrij besteedbare ruimte te berekenen is niet heel erg moeilijk, met wat googelen is ie zo te vinden. Eigenlijk is het wel raar dat de belastingdienst daar in deze tijden nog steeds zo strak aan vasthoudt, terwijl we uit alle andere hoeken horen dat onze pensioenen toch waarschijnlijk een stuk minder gaan uitkeren dan we hadden verwacht. Hoe zie jij dat?

3. Wat me altijd opvalt; Alle adviseurs weten vanalles over lijfrentes, maar praten eigenlijk nooit over het uitkerende product dat je ervan *moet* kopen aan het einde van de looptijd. Mijn polis keert dus uit als ik 62 ben.. maar wat dan? .. Is het mogelijk een product te kopen dat in zeer korte tijd het gespaarde geld uitkeert? Of moet dat allemaal worden uitgespreid tot mn 70e of erger..? Daarnaast; stel dat ik 120 wordt, blijft dat uitkereende product dan geld uitkeren?


...Misschien toch maar eens een afspraak maken met zo'n verkoper.. *kuch*.. sorry.. specialist


@Hanky01 : Heb jij uiteindelijk nou een afspraak gemaakt?? Hoe was dat?? Heb je een polis gekocht??
gisteren op een leuke manier lijfrente geregeld bij de SNS
gisteren op een leuke manier lijfrente geregeld bij de SNS


Beste Henkie,

Wat leuk dat je ons zo positief bericht.:)

Je geeft aan dat je een SNS Lijfrente op een leuke manier hebt kunnen regelen. We begrijpen daaruit dat je een prettig gesprek hebt gehad met de adviseur, klopt dat?

We hebben je reactie naar dit topic verplaatst omdat je reactie niet over de Nieuwsbrief SNS Community gaat.
Viel me op dat ik eigenlijk nooit antwoord heb gekregen op mijn vragen hieronder...

Toch nog even ; van mijn lijfrente koop ik waarschijnlijk een DIP (Direct Ingaand Pensioen?) kan ik ook een DIP kopen die bijvoorbeeld loopt van 62 tot 70 (of eerder en korter, bijv. 60 - 65) en in die tijd het volledige gespaarde kapitaal uitkeert als jaarlijkse rentes? Ik heb een flinke extra component (naast een redelijk pensioen) en ik denk dat ik het best leuk zou vinden om iets vroeger te beschikken daarover.. Het kapitaal komt (zoals het nu is) beschikbaar op mijn 62e. Kan ik dat ook 2 jaar naar voren trekken, of is dat heel erg duur?
Reputatie 3
Badge +1
Viel me op dat ik eigenlijk nooit antwoord heb gekregen op mijn vragen hieronder...

Toch nog even ; van mijn lijfrente koop ik waarschijnlijk een DIP (Direct Ingaand Pensioen?) kan ik ook een DIP kopen die bijvoorbeeld loopt van 62 tot 70 (of eerder en korter, bijv. 60 - 65) en in die tijd het volledige gespaarde kapitaal uitkeert als jaarlijkse rentes? Ik heb een flinke extra component (naast een redelijk pensioen) en ik denk dat ik het best leuk zou vinden om iets vroeger te beschikken daarover.. Het kapitaal komt (zoals het nu is) beschikbaar op mijn 62e. Kan ik dat ook 2 jaar naar voren trekken, of is dat heel erg duur?


Ha Kees, sorry dat we je vraag nog niet hebben beantwoord.:( We hebben je vraag (opnieuw) doorgezet naar de betreffende afdeling. We komen er zo snel mogelijk op terug.
Reputatie 3
Badge +1
Hi Kees, je vraag is dusdanig specifiek dat een collega van de betreffende afdeling graag telefonisch contact met je opneemt. Vind je dit goed? En wanneer ben je het beste te bereiken?
Heb al jaren een SNS Lijfrente Spaarrekening. Vorige week wilde ik deze echter omzetten naar een SNS Lijfrentenieren met een looptijd van 20 jaar.
Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat het gewoon niet mogelijk was om een dergelijke rekening te openen.
Technisch was het niet te realiseren.
Ik vind dit bijzonder vervelend en zeer onprofessioneel.
Graag een reactie van SNS.
Met vriendelijke groet.
Badge
Als de SNS verplicht een adviseur moet inschakelen, dan moet Friesland bank dat toch ook? Of snap ik hier iets niet?
Hi JanL,Allereerst hartelijk welkom op SNS Community. Leuk dat je hier een kijkje komt nemen. We begrijpen dat het antwoord dat je gekregen hebt niet bevredigend is. We zoeken dan ook graag voor je uit wat de reden is dat onze collega dit heeft aangegeven. Hiervoor hebben we wel je gegevens nodig. Deze kun je sturen naar [email]webcare@sns.nl[/email].Misschien vind je het leuk om meer te lezen over de andere leden of jezelf voor te stellen. Dat kun je in dit topic doen.

@ReinoutS

Je stelt een logische vraag. SNS Bank heeft ervoor gekozen om het product SNS Lijfrentesparen en SNS Lijfrentenieren alleen aan te bieden bij een zorgvuldig opgemaakt profiel van de klant. Het kan zijn dat andere banken of verzekeraars hier anders mee omgaan.
Bij het omzetten voor mijn vrouw van banksparen naar lijfrente uitkeren liep ik ook aan tegen het advies bij SNS. Maar het kon ook zonder advies als je door een test heen komt. Maak je een hele kleine fout (Je wordt onmiddellijk als een hele domme klant weggezet) dan moet je toch advies aanvragen en dat kost veel geld, boven de € 500, die ik beter kan inzetten voor de lijfrente want ik wil geen advies.
Het verplichte advies is echt onnodig en alleen bedoeld om kosten in rekening te kunnen brengen.
Ik ben dus overgestapt naar een andere aanbieder waar e.e.a. heel prettig en snel geregeld werd en het kostte me niet meer dan € 70.- Zo kan het ook!.
SNS overweeg goed waar u mee bezig bent en wat u daardoor voor uw klant betekend. Niet u maar de klant is koning ook als u denkt te kunnen wegkruipen achter wettelijke regels waar anderen niet achter wegkruipen.
Hoi Woolthuis.pt,

Allereerst welkom op SNS Community. 

Ik kan me je reactie goed voorstellen. Graag leg ik je uit waarom wij dit doen. Bij het aanbieden van een financieel complex product, zoals levensverzekeringen of beleggingsproducten, hebben wij een zorgplicht. Verkeerde beslissingen kunnen je namelijk duizenden euro's aan schade opleveren. Wanneer je zonder advies een complex product wil kopen, bepalen we aan de hand van een kennistest of je voldoende kennis hebt. Wanneer je geen expert bent in dit soort zaken, is advies daarom aan te raden. Volgens de WFT mogen wij geen complex product verkopen dat niet bij je past.

Om een beetje wegwijs te worden is het leuk om het dit topic ‘Welkom op de community’ door te lezen. Mocht je meer willen weten of andere leden en iets over jezelf willen vertellen, kun je dat doen in de Koffiekamer.
Goede avond,
ik ben bezig om mijn gespaarde lijfrente kapitaal om te zetten naar lijfrentenieren. Ik moet voor het afsluiten van dit product €250,00 betalen. Ik vind dit best wel een pittig bedrag voor mijn lijfrente kapitaal (ruim €9000,00), zeker omdat "niemand" (men is heel aardig aan de telefoon hoor!!) mij "echt" duidelijk kan maken wat de Bank hiervoor precies doet.
Kunnen jullie mij misschien wel helpen?
Met vriendelijke groet.
Is dat de prijs voor advies? Je kunt het evt. ook zelf regelen en je hoeft niet per se een uitkering bij SNS te regelen als je via SNS een koopsom hebt opgebouwd. 123lijfrente.nl maakt een vergelijking. Maar Centraal Beheer staat daar niet bij en die is vaak gunstiger. 89 euro afsluitprovisie en voorzover ik weet de hoogste uitkering. SNS weet ik niet hoe hoog die uitkeren. Gezien hun spaarrentes zou die wel eens nog hoger kunnen zijn. Zoek dat uit.
Helaas is dit wellicht een ongunstig moment gezien de instortende beurskoersen.
Hoi Jobje47,

Allereerst heet ik je van harte welkom op SNS Community. :)

Ik heb je reactie naar dit topic verplaats. Voor zowel SNS Lijfrente Sparen als voor SNS Lijfrentenieren geldt dat je voor het advies en het afsluiten van een vermogensproduct € 125 per uur betaald. Afhankelijk van je persoonlijke situatie en jouw wensen is onze adviseur meer of minder tijd kwijt. De adviseur spreekt altijd vooraf met je af hoeveel je betaalt voor zijn werkzaamheden. Kies je ervoor om SNS Lijfrentenieren zonder advies af te sluiten, en je bent geslaagd voor de kennis- en ervaringstoets, dan kun je SNS Lijfrentenieren telefonisch aanvragen voor € 250. Je krijgt dan geen advies. Kun je nog aangeven of je SNS Lijfrentenieren met of zonder advies wil afsluiten?

Nu je de weg naar onze community hebt gevonden, hoop ik je natuurlijk vaker te zien hier. Om je een beetje wegwijs te maken is het handig om het topic ‘Welkom op de community’ eens door te lezen.

In dit topic ‘Het SNS Team stelt zich voor’ kun je kennismaken met het SNS Team.
Hallo Olaf, bedankt voor je snelle reactie. Het is nog even wennen om correct om te gaan met SNS Community, maar we gaan er voor! Je laat weten dat voor het "advies" en het "afsluiten" van een vermogensproduct € 125 per uur betaald. Maar ik heb aangegeven dat ik, voor dit product, geen advies nodig heb. Ik wil gewoon (graag) weten wat de bank doet voor het "afsluiten" van het product wat die € 250 rechtvaardigt.
Goedenavond Jobje47,

Je hebt de smaak al aardig te pakken op de community 😉. Bedankt voor je toelichting. Ik ga intern na waar de kosten zonder advies precies in zitten. Ik kom hier zo snel mogelijk op terug.
Is dat de prijs voor advies? Je kunt het evt. ook zelf regelen en je hoeft niet per se een uitkering bij SNS te regelen als je via SNS een koopsom hebt opgebouwd. 123lijfrente.nl maakt een vergelijking. Maar Centraal Beheer staat daar niet bij en die is vaak gunstiger. 89 euro afsluitprovisie en voorzover ik weet de hoogste uitkering. SNS weet ik niet hoe hoog die uitkeren. Gezien hun spaarrentes zou die wel eens nog hoger kunnen zijn. Zoek dat uit.
Helaas is dit wellicht een ongunstig moment gezien de instortende beurskoersen.
Badge
Kies je ervoor om SNS Lijfrentenieren zonder advies af te sluiten, en je bent geslaagd voor de kennis- en ervaringstoets, dan kun je SNS Lijfrentenieren telefonisch aanvragen voor € 250. Je krijgt dan geen advies.


Lees ik dat nu goed? Als je dit product afsluit _zonder_ advies betaal je voor _twee uur_ advies?

Het is dat ik al een lijfrentespaarrekening heb van voor de tijd dat er advieskosten gerekend werden, maar dit is echt van de ratten besnuffeld.
Hallo ReinoutS, bedankt voor je reactie! E.e.a is nog niet duidelijk. Olaf is bezig om het uit te zoeken wat de kosten precies inhouden voor het afsluiten van dit product "zonder advies".
groet, Jobje 47

Reageer