SNS

Heb jij tips voor tortelduifjes die gaan samenwonen?

  • 17 juni 2016
  • 21 Reacties
  • 11338 Keer bekeken

Het is alweer wat jaren geleden dat ik voor de eerste keer ging samenwonen. Ik ging studeren en kostentechnisch was het handiger om in te trekken bij mijn vriend. Dus pakte ik mijn spullen in en vertrok ik naar Rotterdam. Verliefd dat we waren, regelde we eigenlijk niets. We hadden niet eens een gezamenlijke rekening. Hij betaalde de vaste lasten, ik de boodschappen. Achteraf gezien hadden we dit beter moeten regelen. Toen het fout liep, stond ik met alleen wat persoonlijke bezittingen op straat :-(

Inmiddels heel wat jaren wijzer heb ik het nu veel beter geregeld, van samenlevingscontract, testament, gezamenlijke rekening en duidelijke afspraken over de gedeelde kosten. Dit geeft rust, want ondanks dat we elkaar heel lief vinden, kan er altijd wat gebeuren.

Wat heb jij allemaal geregeld toen je ging samenwonen? Heb je tips voor tortelduifjes die deze stap binnenkort voor het eerst gaan maken?

21 reacties

Hey Wanda, op de site van het NIBUD kan je heel eenvoudig zien (en voor jezelf) uitrekenen wat je maandelijks (ongeveer) aan uitgaven kunt verwachten. Belangrijk vind ik ook dat je een samenlevingscontract opstelt waarin je onderling zaken kunt regelen. Voor mij is het al heel lang geleden, dat ik een samenlevingscontract heb afgesloten, maar je kan er veel in regelen, zoals de kosten voor de gezamenlijke huishouding, welke spullen zijn persoonlijk eigendom?, stel er zijn kinderen, dan maak je hier eventueel afspraken over verzorging en opvoeding. En hoewel we allemaal met de meest beste intenties gaan samenwonen, komt het voor dat mensen uit elkaar gaan 😞. Je kan in een samenlevingscontract ook vast laten leggen hoe je gekochte (gezamenlijke) spullen verdeeld. Helaas heb ik zelf meegemaakt als Financieel adviseur, dat vlak voor de eigendomsoverdracht van een woning één van de partners kwam te overlijden. Je kan d.m.v. een samenlevingscontract ook daarvoor zaken regelen, hoewel een testament dan vaak ook wenselijk is.
Reputatie 2
Badge +1
Voor mij is het net iets meer dan 26 jaar geleden dat ik met mijn huidige echtgenote voor het eerst ging samenwonen. Wij waren smoorverliefd en hadden niets geregeld. Omdat we beiden nog studeerden en geen rijke ouders hadden, was het geld ook geen probleem: dat hadden we niet of kwamen we tekort ;)

Gaandeweg hebben we natuurlijk van alles financieel geregeld en op het moment dat je gaat trouwen, is er automatisch heel veel geregeld (bij wet). Maar als het tussen ons anders was gelopen, had ik misschien wel dezelfde ervaring opgedaan als Wanda...

Vandaag de dag komen we er achter dat - ook al ben je getrouwd - er nog best wel zaken zijn die niet goed zijn geregeld als er iets gebeurt met 1 van ons. Recentelijk is er in onze vriendenkring iemand ernstig ziek geworden en daarbij (gelukkig tijdelijk) wilsonbekwaam. Hij was ZZP-er en op zich goed verzekerd voor arbeidsongeschiktheid e.d., maar als partner heb je voor veel belangrijke beslissingen officieel 2 handtekeningen nodig. Dat was op dat moment niet meer mogelijk, maar er moesten diverse beslissingen genomen worden (bijvoorbeeld de verkoop van een woning omdat ze wilden verhuizen naar een beter aangepaste woning).

Kortom: ook mijn echtgenote en ik moeten (uit voorzorg) ook nog steeds zaken gaan regelen bij de notaris...

Groeten,
Stefan
Loop ook alle verzekeringen na. Kijk wat je wel en niet nodig hebt; moet je melden dat je samen woont, ja of nee. Ben je niet dubbel verzekerd. Op wiens naam moet de verzekering staan. etc. etc.
Ik zie al veel goede tips. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het (nog) niet goed geregeld heb: mijn vriendin en ik hebben vorig jaar een huis gekocht en hebben samen een kindje. Een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap is er nog niet van gekomen. Nu ik dit topic lees, besef ik me (weer) dat we hier werk van moeten maken. De tip van Blacktomcat kan ik aanbevelen: vaak ben je dubbel verzekerd voor dezelfde risico's. Leg dit goed naast elkaar of bespreek dit met een specialist.
Dennis, en nu raps iets regelen voor jullie en je kind! Stel dat één van jullie iets overkomt, hoe wil je dan dat alles verder gaat? Regel het nu en ik verzoek je dat je ten spoedigste hier terugkoppelt dat het geregeld is. En toch zeker vóór de bijeenkomst in oktober!!
Je hebt gelijk, Jan. Ik meld me weer zodra het geregeld is.
Ook wij hebben vele jaren samen "gehokt" (heette dat toen nog). We hebben op een gegeven moment een testament opgemaakt, zodat bij overlijden van een van beiden, er geen discussie zou ontstaan over de bezittingen, die gingen naar de langst levende.
Toen mijn vrouw na zo´n 15 jaar later borstkanker kreeg en door de mallemolen van onderzoek en behandeling moest, kwam er wat aan de orde wat toen niet te regelen was Wat was mijn status bij artsen end.? Over het algemeen leverde het toen nog niet echt problemen op, maar als ze zieker zou worden, wat dan? Wel was het voor mij wat lastiger. Wat zeg ik, man, vriend, partner oid.? En hoe reageert de ander daarop? Wij hadden niet de tijd, zin en energie daarmee bezig te zijn, er waren belangrijkere dingen; de ziekte.
Dit was binnen een paar jaar, een heel belangrijke reden om te gaan trouwen.
Wel hadden we partner pensioen geregeld (maar dat is inmiddels ook bijna een wassen neus geloof ik).
Het allerbelangrijkste blijft toch dat je elkaar goed leert kennen en bereid bent samen te delen. Dan ontstaan er al minder snel problemen, maar als ze zich aandienen, heb je ook een betere basis ze op te lossen (dit zeg ik geloof ik tegen de trend in, er wordt steeds meer gescheiden).
Groet,
Ben 🆒
Goedemorgen, wij hebben het allemaal "geregeld" bij de notaris toen we een kind kregen. Ik ga verder niet op de details in, maar als tip zou ik willen zeggen: regel dit wel..als het niet geregeld wordt kunnen er "gekke dingen" gebeuren. Aan heel veel zaken wordt gedacht waar je normaal niet zo snel aan zou denken met een samenlevingscontract en een testament.

Ik was zelf van mening dat alles wel op papier beschreven kon worden, maar dit is niet rechtsgeldig voor o.a. de belastingdienst e.d.

Ik zat o.a. op te hikken tegen de "hoge kosten". Achteraf viel dit wel mee € 800,- voor een samenlevingscontract en een testament en dan staat alles zwart op wit.

Nu liggen de papieren in de kast en je hebt echt een stukje bewijs van alle afspraken. Het voelt wat "statisch" aan deze papieren documenten, maarja.
Denk dan ook aan het elkaar machtigen voor financiële maar ook gezondheidszaken, als je zelf niet meer bij machte bent iets te doen (denk bv. aan Alzheimer). Ik weet niet of deze zaken in een samenlevingscontract aan de orde komen, in elk geval wel in een levenstestament (dat is anders dan een 'gewoon' testament). Mijn moeder van 96 heeft vorig jaar een samenleveingscontract op laten maken bij de notaris om te regelen wie er beslissingsbevoegdheid heeft over haar financiën en gezondheidszaken als zij dat zelf niet meer kan. Aan te raden voor iedereen. Wie geïnteresseerd is, wil ik wel dat contract doen toekomen (via de privé berichten) en dan zijn uiteraard namen doorgestreept.
Reputatie 2
Badge +1
Denk dan ook aan het elkaar machtigen voor financiële maar ook gezondheidszaken, als je zelf niet meer bij machte bent iets te doen (denk bv. aan Alzheimer). Ik weet niet of deze zaken in een samenlevingscontract aan de orde komen, in elk geval wel in een levenstestament (dat is anders dan een 'gewoon' testament). Mijn moeder van 96 heeft vorig jaar een samenleveingscontract op laten maken bij de notaris om te regelen wie er beslissingsbevoegdheid heeft over haar financiën en gezondheidszaken als zij dat zelf niet meer kan. Aan te raden voor iedereen. Wie geïnteresseerd is, wil ik wel dat contract doen toekomen (via de privé berichten) en dan zijn uiteraard namen doorgestreept.
Daar heb ik wel interesse in, want dit is voor ons nog iets dat we beter kunnen regelen.
Hoi allemaal,

Dankjewel voor de bruikbare tips. Er zijn bij mij nog geen concrete plannen om samen te gaan wonen, maar ik vraag me toch wel af hoe snel je bepaalde zaken zoals een samenlevingscontract moet regelen. Een gezamenlijke rekening voor de kosten staat al op het to-do-lijstje.
Hallo, gewoon als je er allebei klaar voor bent..moet je een beetje "aanvoelen" en over praten..
Badge +1
Wij hebben thuis dit jaar ook een paar tortelduifjes in boom naast het huis. Het intense geluk willen we natuurlijk niet verstoren, daarom parkeren we de auto op dit moment maar even ergens anders. Mijn tip zou zijn blijf aandacht houden voor je woonomgeving / de samenleving, ook buiten je eigen nest.
Hangt er een beetje vanaf wat je allemaal wilt regelen en hoe je het geregeld wilt hebben als jij of je partner er niet meer is of niet meer in staat is zelfstandig beslissingen te kunnen nemen. Stel dat jij bv. veel geld hebt en je partner niet; wat wil je dat daarmee gebeurt als je (direct na het begin van het samenwonen) komt te overlijden? Zijn er kinderen in het spel, wie moet de opvoeding overnemen als jullie er niet meer zijn?
Wil je je partner machtigen om beslissingen over jou te nemen als jij dat niet meer kunt (denk bv. aan Alzheimer, verlamd na een ongeluk, etc).
Bij de notaris zijn informatieve boekjes beschikbaar (evenals een beetje rondstruinen oh het grote net). ook kan een informatief eerste gesprek bij een notaris geen kwaad. Dan weet je een beetje waar je aan moet/kunt denken om te regelen.
Bij het aanvragen van een hypothecaire geldlening niet méér opnemen dan je kunt betalen met het salaris van één van de beide partners.
Het is wel een ouderwetse veiligheidsklep , maar in de praktijk in veel gevallen heel nuttig.
Je zou ook kunnen denken aan geld als 1 van de twee het huis verlaat en dus niet met lege handen komt te staan..
Je kunt een dergelijke veiligheidsklep dus op meerdere manieren regelen.Als financiële continuïteit maar gewaarborgd blijft.
Wat een handige tips allemaal, bedankt!

Naast een hoop dingen die je allemaal moet regelen, brengt het samenwonen zelf ook al genoeg aanpassingen met zich mee. Welke spullen komen er bijvoorbeeld terug in jullie gezamenlijke interieur? Maar ook moet je wennen aan de gebruiken van elkaar.

Ik had een hele mooie roze bank met bloemetjes kussens. Nou, die mocht dus echt niet mee! Ik moest het met zijn saaie grijze bank doen en er mochten in eerste instantie geen kussens op, tot ik deze vond:


Heb je een leuke anekdote over toen je net ging samenwonen? Dit kan een blunder zijn, een slimmigheid of juist een grappig verhaal.
Als je alle drie kussens tegelijk 'indrukt' start je taakbeheer op. Ik ben benieuwd wie er bij jullie dan welke taak moet uitvoeren? Toch niet 'opnieuw opstarten'?
Gelukkig loopt onze relatie niet vast, dus opnieuw opstarten is niet nodig 😉.
We hebben eigenlijk niet echt afspraken gemaakt over de huishoudelijke taken, die pakken we automatisch op wanneer het nodig is.
Interessant om zo eens alle berichten door te lezen! Ik woon nog thuis, maar de studie is zo goed als afgerond en ja...., dan komt er ergens een volgende stap 🙂

Reageer