SNS

Je bedoelt gewoon internet?

  • 9 december 2010
  • 0 Reacties
  • 4622 Keer bekeken

Moet je een aflossingsvrije hypotheek nu wel of niet aflossen? Wat is eigenlijk een browser? Is een digicode hetzelfde als een digid code? Het zijn op zich hele simpele vragen. Toch kunnen hele simpele termen verwarring opleveren. Voor een medewerker van de klantenservice zijn dit termen waar we dagelijks mee te maken hebben. Voor de klant ligt dit anders.

Een van de leukste uitdagingen is toch wel om de ?taal? van de klant te spreken. De grootste valkuil is dan ook om niet te vervallen in ?technisch? taalgebruik. Zelfs onder collega?s levert dit nog wel eens een uitdaging op. Omdat de helpdesk internetdiensten een specialistische afdeling is die zich vooral bezig houdt met technische zaken willen wij ook nog wel eens termen gebruiken die voor ons heel duidelijk zijn. Maar als wij het over Java hebben dan hebben we het niet over het prachtige eiland maar over een ondersteuningsprogramma voor het internet.

Een van de zaken die nog wel eens een uitdaging wordt in gesprekken met de klant is de adresbalk. Als onze site benaderd wordt via een favoriet, een snelkoppeling of een zoekmachine (google) dan kan het zijn dat het inloggen niet lukt. Dat komt omdat je dan op onze site komt via een verouderd adres. Vooral zoekmachines gebruiken een aparte manier om sites aan te bieden. Ze speuren het internet af en slaan alle gegevens op hun eigen servers. Vervolgens worden ze aangeboden als verse links. Dit werkt in de meeste gevallen.

Omdat onze site gebruik maakt van een beveiligde verbinding ? je gaat naar een https webadres in plaats van http webadres - kan het dus zijn dat dit niet wordt opgepakt via een verouderde link. Neemt niet weg dat dit lastig kan zijn om uit te leggen. Want waar zit nu die adresbalk? Met de toevoeging van handige tools wordt dit nog lastiger. Zo hebben veel gebruikers inmiddels twee of drie witte balken waar ze iets kunnen invoeren.

In de regel krijgen we dit ook wel goed uitgelegd. Gisteren vroeg dan een collega die niet zoveel had met het internet wat nu eigenlijk bedoeld werd met een browser. Vaak zeggen we dan dat dat het programma is waarmee je het internet opgaat. Heel slim zei de collega ?oh, je bedoelt gewoon internet?. Zo hadden we het dan ook weer niet bedacht.

0 reacties

Geen reactie

Reageer