SNS

Vraag

Ondersteuning voor QR-codes voor SEPA-overboekingen

  • 23 januari 2019
  • 6 Reacties
  • 614 Keer bekeken

Kunnen jullie ondersteuning inbouwen voor QR-codes voor SEPA-overboekingen? Dit gaat met nadruk dus NIET om iDeal-QR-codes, maar om QR-codes die eigenlijk alleen informatie bevat over bedrag, ontvanger en rekeningnummer.

Het is te vergelijken met het scannen van een acceptgiro zoals dat al bestaat in de app, maar dan een QR-code. Deze vult dan een aantal velden van het overboeken-scherm in met de gegevens uit de QR-code.

Deze QR-code gebruiken meer en meer bedrijven op hun facturen. KNAB en BUNQ ondersteunen deze codes.

De specificaties en voorbeelden kun je vinden in de PDF te vinden op: https://www.europeanpaymentscouncil.eu/document-library/guidance-documents/quick-response-code-guidelines-enable-data-capture-initiation

6 reacties

Sinds we Betaalverzoek ondersteunen hebben we eigenlijk ook de SEPA QR code ondersteuning.
Het is alleen wel zo dat alle gegevens ingevuld moeten zijn om deze te herkennen.
Als bijvoorbeeld bedrag of omschrijving leeggelaten is (zijn namelijk optioneel in de QR requirements) dan vullen we het overboekenscherm niet voor.
Reputatie 2
Badge +3
Hoi @wwwhatever,

Heb je de SEPA QR-code mogelijkheid al gevonden? Bij SNS kun je (met een particuliere betaalrekening via de Mobiel Bankieren app) inderdaad ook een SEPA QR-code gebruiken als betaalverzoek. De QR-code verschijnt in de app en kan worden gescand met de mobiel bankieren apps van ING, Bunq en de Volksbank merken. Het is andersom ook mogelijk om een QR-code uit een betaalverzoek van ING te scannen. Stapsgewijs verloopt je QR betaalverzoek zo:

Na het scannen van de SEPA QR-code wordt er een overboeking ingevoerd waarbij het bedrag, begunstigde en omschrijving vooraf zijn ingevuld. Je controleert de betaling en signeert via het normale overboekingsproces. Er wordt geen gebruik gemaakt van iDEAL, er vindt dus geen directe bijschrijving plaats.

Succes en fijn weekend 🙂
Aha. Het werkt inderdaad. Dank voor de reacties. Jullie implementatie bevat echter een fout.

De specificaties zeggen: "The last populated element is not followed by any character or element separator.".

Bij jullie werkt dit niet, en daardoor feitelijk het veld "Beneficiary to originator information" verplicht. Als voorbeeld kunnen jullie de QR-code uit de pdf gebruiken, deze werkt niet bij jullie.
Reputatie 2
Badge +3
Hoi @wwwhatever,

In je antwoord beschrijf je een technische fout/vraag die ik niet 1-2-3 kan oplossen. Ik stuur je opmerking (en de link naar de PDF) door naar een collega die inhoudelijk kennis heeft. Dan kom ik er graag later bij je op terug. Tot dan! 🙂
Reputatie 2
Badge +3
De ontwikkelaars zijn erachter waarom de app de SEPA QR-code niet herkent. De aanpassing heeft veel impact, we verwachten dat deze bug in de update van augustus wordt opgelost (anders eind september). Klanten die niet zolang willen wachten kunnen er ook voor kiezen om de ‘Carriage Return Line Feed’ te vervangen door de ‘Line Feed’. De apps van andere banken kunnen daar ook goed mee overweg.
Reputatie 3
Badge
Evelyn, bedankt voor de terugkoppeling. Dat je dit nog wist na 6 maanden! Top.

Reageer