SNS

Resultaten 2016 de Volksbank

  • 23 februari 2017
  • 4 Reacties
  • 11900 Keer bekeken

De Volksbank rapporteert over 2016 een nettowinst van € 329 miljoen

SNS is onderdeel van de Volksbank. Vandaag rapporteert de Volksbank N.V. de cijfers over 2016.

“In 2016 heeft onze aanhoudende focus op bankieren met de menselijke maat tot een verdere versterking van onze bankenfranchise geleid, zoals blijkt uit de verbetering van het marktaandeel nieuwe particuliere hypotheken, het aantal klanten en de klanttevredenheidscijfers. De kwaliteit van onze kredietportefeuille is verbeterd, waardoor onze nettowinst over 2016 profiteerde van een aanzienlijke vrijval van voorzieningen voor leningen. Dit heeft de impact van de lagere rentemarge beperkt. Het is onze ambitie om in de komende periode de waarde van onze bank te optimaliseren voor al onze stakeholders, te weten klanten, de maatschappij, medewerkers en onze aandeelhouder door onze maatschappelijke identiteit te versterken, onze kosten te verlagen en een innovatiebeleid als slimme toepasser te voeren. De resultaten over 2016 en onze sterke kapitalisatie bieden de Volksbank en haar merken een solide basis om onze plannen ten uitvoer te brengen”, aldus Maurice Oostendorp, directievoorzitter van de Volksbank.

Op de website van de Volksbank vind je alle resultaten.4 reacties

Badge
Mooi zoveel winst, kan de spaarrente nu weer omhoog?
Badge +1
Gerard, eerst even naar de cijfers kijken. Van de 329 mil. winst gaat er 135 naar het rijk (de teller mbt overname (redding) van REAL door het rijk (onze belasting centen) staat nog steeds een paar miljard in de min!!!).

Dus de winst voor eventuele extra rente wordt 194 mil. De Volksbank heeft 36.900 mil. aan spaar tegoeden (als ik het goed heb begrepen), dus dat zou een extra rente kunnen zijn van 0,5% over de spaar tegoeden.

Als de Volksbank haar klanten ook al stakeholders ziet (en dat zijn we tenslotte want de bank is van Nederland), dan zou de rente best wel met 0,1% omhoog kunnen.
Bij de NOS:
.
De Volksbank levert de schatkist 135 miljoen euro op
De Volksbank, de nieuwe naam van de moeder van SNS Bank, ASN bank en Regiobank, heeft in 2016 minder winst gemaakt. Afschrijvingen op een oude hypotheekportefeuille en een voorziening voor plannen om efficiënter te werken, drukken de winst van de staatsbank. De nettowinst van 329 miljoen euro ligt daardoor bijna 20 miljoen euro lager dan in 2015.

Aan de andere kant werd meer verdiend door de aantrekkende economie. Zo viel er gereserveerd geld voor slechte leningen vrij, 68 miljoen euro, doordat er veel minder tegenvallers en wanbetalingen waren. Ook de beleggingen leverden meer op.

De Nederlandse staat spint garen bij de goede gang van zaken bij de staatsbank, want 135 miljoen euro vloeit richting de schatkist. Een jaar eerder was dat nog 100 miljoen.

Minder spaargeld
Er werden fors meer nieuwe hypotheken verstrekt, hetgeen de bank een marktaandeel opleverde van 5,7 procent. In 2015 was dat nog 4,1 procent. SNS is een kleine speler op de hypotheekmarkt. Ter vergelijking: Rabobank en ABN Amro hebben een marktaandeel in nieuwe hypotheken van rond de 20 tot 25 procent. De hypotheekportefeuille van SNS bedraagt 45 miljard, die van Rabobank 196 miljard en 150 miljard euro voor ABN Amro.

De bank verloor wel 1 procent aan spaargeld en daarmee ook licht marktaandeel. Bij de drie banken van de Volksbank is in totaal 36,6 miljard euro gestald. Klanten haalden hun spaargeld weg bij de bank, omdat deze met ingang van 1 januari nog maar één bankvergunning heeft voor de drie merken.

Dat betekent dat het spaartegoed voortaan maar een keer tot 100.000 euro is gegarandeerd, in plaats van drie keer 100.000 euro op spaarrekeningen bij de drie bankdochters.
.
Alles lezen? Klik hier
Groet,
Ben 🆒
.........Als de Volksbank haar klanten ook al stakeholders ziet (en dat zijn we tenslotte want de bank is van Nederland), dan zou de rente best wel met 0,1% omhoog kunnen.
Het zijn de aandeelhouders die dat beslissen. En wie is/zijn dat? juist, onze eigen overheid. En wat denk je waar die voor zal kiezen: 1) de rente voor de spaarders met bv. 0.1 % omhoog of 2) de (reserve)positie van de bank versterken? Ik denk het antwoord te weten. Jij ook?

Reageer