SNS

Samenwonen! Zo maak je het nog leuker.

  • 14 januari 2019
  • 0 Reacties
  • 13773 Keer bekeken

Reputatie 5
Badge +4
Gezellig samen. Maar wie betaalt wat?
Gezellige etentjes, de energierekening, de boodschappen en ook de huur of hypotheek. Jaja.. daar begint het al. Waar moet je allemaal aan denken zodat samenwonen niet alleen romantisch, maar ook financieel handig is? Een gezamenlijke betaalrekening is vaak nuttig voor het overzicht. En je hebt geen gedoe meer over wie wat betaalt. Uit een Nibud-onderzoek over geld en relaties blijkt dat bij 31% van de stellen de partners verschillend denken over de manier waarop je met geld kunt omgaan. Oeps, dat kan beter.


Van welke betaalrekening?
Ga er samen eens rustig voor zitten en bespreek het verdelen van de kosten met elkaar. Pak een laptop erbij en zet al je inkomsten en je uitgaven op een rij, bijvoorbeeld in Excel. Vraag je partner dit ook te doen. Zet in een aparte kolom ook eventuele schulden of je spaargeld erbij. Maak ook een kolom voor vaste lasten. Vervolgens kun je kijken welke uitgaven je voortaan samen wilt doen. En of je misschien spaargeld wilt delen. Maak dan 1 compleet overzicht waarin alles staat. Zo weet je allebei goed waar je aan toe bent. Als je weet hoeveel jullie ieder bijdragen aan de gezamenlijke uitgaven, moet je alleen nog bedenken hoe je dat regelt met de rekeningen. Van welke rekening betaal je wat? De mogelijkheden komen in het kort hierop neer:
  • Alles van 1 rekening (de gezamenlijke rekening) betalen
  • Alles apart betalen van jullie eigen betaalrekeningen
  • Zowel van de gezamenlijke rekening als van je eigen rekening betalen

Gezamenlijk goed geregeld
Een gezamenlijke rekening heeft een aantal handige voordelen: je hoeft maar 1 rekening door te geven aan alle instanties en bedrijven voor de vaste lasten. In de supermarkt betaal je gewoon met het pasje van de gezamenlijke rekening. En privézaken betaal je gewoon met je andere pas, van je eigen rekening. Zo hoef je niet steeds achteraf uit te rekenen wat je nog van je partner krijgt. Tegelijkertijd houd je ook gewoon je privérekening, waar je salaris op gestort wordt. Je maakt elke maand het afgesproken bedrag over naar de gezamenlijke rekening en de rest is voor jezelf. Zo kun je je partner nog eens verrassen met een cadeautje zonder dat hij of zij het al op de afschriften gezien heeft. Dat is nog eens lief.

Veel plezier
Samenwonen, het is even wat geregel, maar dan heb je ook wat. Lees hier meer over samen een bankrekening openen. Heb je al SNS Betalen? Voeg dan je partner toe aan je rekening. Hij of zij krijgt dan zonder extra kosten een eigen pas. Alvast veel plezier samen!

0 reacties

Geen reactie

Reageer